Hlavní obsah

Počty nově nakažených žloutenkou budou klesat, doufají hygienici

PRAHA

Počet lidí nakažených žloutenkou typu A v České republice za poslední týden narostl o dalších 152 případů. Čísla jsou podobná jako v předchozím týdnu. Nejvíce nových případů přibylo v Praze a v Olomouckém kraji. Hlavní hygienik ČR Michael Vít doufá, že v příštích týdnech začnou čísla nově nakažených klesat. Do ČR by měla v těchto dnech dorazit dodávka očkovacích látek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Největší nárůst hlásila jako obvykle Praha, 91 nových případů, druhý největší nárůst mělo tentokrát Olomoucko, 19 případů," řekl Vít. Podle jeho slov je situace stabilizovaná, přičemž v následujících týdnech by se mohla zlepšit a mělo dojít ke snižování počtu nových případů. Od začátku roku už bylo nakaženo 894 lidí.

Podle Víta je potěšující, že nákaza ve větší míře nedorazila do škol. V minulém týdnu se ze 152 nových případů týkalo 14 školou povinných děti a dvou dětí z mateřských škol. Stále prý platí, že nakažení jsou převážně mezi lidmi od 25 do 40 let.

Podle Vítova vyjádření by v těchto dnech měla do republiky dorazit zásilka 38 tisíc očkovacích vakcín proti hepatitidě typů A i B. Česká lékárnická komora nemá přesné informace o tom, že by do lékáren dorazily nějaké nové zásoby, řekl prezident komory Stanislav Havlíček.

Epidemie žloutenky vypukla zhruba na počátku letních prázdnin v komunitě injekčních uživatelů drog a bezdomovců v Praze. Velmi rychle se rozšířila do okolí Prahy i mezi lidi mimo rizikové skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám