Hlavní obsah

Poctivá obava

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poctivá politika se nedělá od voleb k volbám. Programy stran a činy politiků mají se správně rozprostírat na dvacet let dopředu. Do té daleké budoucnosti, ve které se možná ve zdraví dožijeme už sedmistého padesátého šestého svědka v Kořistkově kauze a ve které bude v pořadí osmdesátý sedmý ministr zdravotnictví připravovat sto třetí zaručeně správnou koncepci zdravotnictví.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Na jaře letošního roku oslovili výzkumníky z RICE restaurátoři s prosbou, zda by jim mohli pomoci s modernizací pohonu betlému.

Článek

Poctivému politickému rozhodnutí předchází zevrubná diskuse. Buďme proto spokojeni, že rozhodnutí o osudu takzvaných páteřních nemocnic je už delší čas rámováno celkem vzrušenou diskusí. Jedni - především hejtmani z líhně ODS - by je rádi přeměnili na akciové společnosti, a to proto, že by pod soukromým štítem lépe hospodařily. Jiní se takového osudu velkých nemocnic děsí - na své straně mají jak vládní koalici, tak odbory a lékařskou komoru - protože neúspěch takovéto privatizace by nebyl ani trochu k smíchu. Kde je tedy pravda?

Poctivě vypadá názor, že majetek, výroba a služby vzkvétají pouze v soukromých rukách, neboť například z časů kolchozního a především státně statkového zemědělství víme, že skutečně s láskou a pílí se vzdělávala především záhumenková půda. Z přirozenosti lidské bohužel vyplývá, že práce pro stát se jaksi snadno odflákne. Teď jde o to, jestli poznatky ze zemědělství nebo z průmyslu lze úspěšně aplikovat na něco tak specifického, jako je zdravotnictví.

Poctivě se krajští hejtmani mohou domnívat, že v krajské nemocnici nacházející se v soukromém držení několika akcionářů bude se lépe hospodařit s léky, drahými medicínskými přístroji, že tam bude lépe organizovaná ošetřovatelská práce a kultivovanější bude přístup personálu k pacientům, protože konec konců jsou to přes pojišťovnu zákazníci. Že lékaři tam pak budou bedlivější a nemocniční personál úslužnější, a pacienti tím pádem spokojenější.

Poctivá je ovšem námitka, že takový záměr vykvetl v politickém prostředí, ve kterém byla založena a vytunelována řada kampeliček, ve kterém byly vinou rozdílné daně na naftu a lehké topné oleje vykradeny ze státní pokladny peníze, za které dal by se postavit další Temelín. A to vše nejen zásluhou drzých gaunerů, ale taky nedostatečné legislativy a benevolence (pokud ne dokonce spolupráce) politiků.

Poctivá je tedy obava z prostého faktu: legitimním právem akciové společnosti je zkrachovat! Její krach může být i řízený, aby na tom někdo vydělal. No prosím, stane se. Když si ale představím, že taková akciovka zajišťuje zdravotní péči pro většinu regionu, mění se poctivá obava v hrůzu.

PRÁVO 12. října 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám