Hlavní obsah

Poche se stal Petříčkovým externím poradcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Europoslanec za ČSSD Miroslav Poche, kterého ČSSD chtěla, ale nedokázala prosadit na post šéfa české diplomacie, se stal externím poradcem ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Uvedl to sám v pátek sám Petříček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec za ČSSD Miroslav Poche.

Článek

Poche bude součástí širšího týmu deseti až 12 lidí a měl by se věnovat zejména otázkám spojeným s evropskou politikou, řekl Petříček agentuře ČTK.

Členem Petříčkova poradního týmu bude také diplomat Martin Palouš nebo prorektor Univerzity Karlovy pro vnější vztahy Martin Kovář. O spolupráci jedná i s ředitelem Střediska bezpečnostní politiky na Fakultě sociálních věd UK Milošem Balabánem. Na neformální bázi by chtěl spolupracovat s ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů Ondřejem Ditrychem a s dalšími akademiky.

Poche skončil k 1. listopadu na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník. Petříček už dopředu avizoval, že by europoslanec mohl být jeho externím poradcem.

Odmítnutý kandidát

Poche byl původním kandidátem ČSSD na post ministra zahraničí, proti se však postavil prezident Miloš Zeman. Hrad to vysvětloval Pocheho názory na migraci či nařčeními z korupce, kterým Poche čelil.

ČSSD sice tvrdila, že na tomto kandidátovi dál trvá, smířila se však s tím, že ho premiér Andrej Babiš (ANO) oficiálně hlavě státu do vlády nenavrhl. Resort zahraničí od červencového jmenování vlády dočasně vedl šéf ČSSD Jan Hamáček, který měl současně na starosti i ministerstvo vnitra.

V září strana přišla se jménem Tomáše Petříčka, ministerského náměstka, který v minulosti působil jako Pocheho asistent v Bruselu. Petříčka Zeman akceptoval a v polovině října ho jmenoval ministrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám