Hlavní obsah

Počet trestných bodů zjistí řidič na poště za čtyři minuty

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O tom, kolik trestných bodů už posbírali, se mohou řidiči od čtvrtka informovat také na 810 pobočkách České pošty, které jsou vybaveny pracovištěm Czech pointu. Výpis z registrů řidičů zde vyjde dokonce levněji než na úřadě a celá procedura trvá jenom čtyři minuty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Chcete stránku vytisknout? Musím vás upozornit, že výpis stojí 69 korun,“ usmívá se pracovnice za přepážkou Czech pointu na pobočce České pošty v Moravské ulici na pražských Vinohradech. Kdyby si občan o výpis zažádal například na úřadu příslušné městské části Praha 2, zaplatil by za stránkový výpis o 39 korun víc.

„Za první stránku se platí 100 korun, za další po padesáti, jako u všech výpisů z ostatních registrů s výjimkou rejstříku trestů, ten je za padesátikorunu,“ potvrdil Právu vedoucí oddělení osobních dokladů na úřadě druhé pražské městské části Ondřej Jícha.

Pošta letošní rozšíření služeb Czech pointu zjevně zvládla. Přestože redaktor Práva byl v pátek po jedenácté hodině dopoledne prvním, kdo o výpis z bodového hodnocení osoby na vinohradské poště požádal, odbavení trvalo asi čtyři minuty. „Absolvovali jsme školení,“ vysvětluje pracovnice pošty, když oceňujeme její rychlost.

„Zatím nemáme žádná data, abych řekl, kolik lidí se přihlásilo,“ říká na úvodní otázku po fungování doplněného systému mluvčí České pošty Ivo Mraviac. Když se dozví, že v Praze služba funguje bez problémů, evidentně se mu ulevuje. „Tak to mám radost. Myslím, že to bude jedna z vůbec nejrychlejších služeb na Czech pointu, nepotřebujete totiž žádné zvláštní doklady,“ podotýká Mraviac. Pošta podle něj počítá s tím, že se zavedením výpisů z registru řidičů přibude i klientů na Czech pointech poboček.

„Byla to masivně propagovaná služba, takže očekáváme, že se návštěvnost zvýší,“ dodává mluvčí pošty s tím, že školením na zacházení s doplněným softwarem prošli všichni pracovníci těchto center pro kontakt s veřejnou správou.

Na Czech pointech už pět rejstříků

Vydávání výpisů z Centrálního registru řidičů umožnila Czech pointům od 1. ledna novela silničního zákona. Jde o již pátý registr, k němuž získají občané tímto způsobem přístup.

První Czech pointy otevřené na jaře 2007 poskytovaly výpisy z obchodního a živnostenského rejstříku a katastru nemovitostí. Od loňského ledna k nim přibyl také rejstřík trestů. V červenci 2008 zavedly terminály novou službu: živnostníci si zde mohou podat úřední ohlášení živnosti, změnu provozovny nebo statutárního zástupce.

Podle mluvčí ministerstva vnitra Jany Malíkové bylo v polovině prosince v provozu 2980 pracovišť Czech pointu, z toho 1720 na obecních a krajských úřadech, zbytek na pobočkách České pošty, pracovištích Hospodářské komory, notářských úřadech a zastupitelských úřadech v zahraničí.

Anketa

Využijete možnosti zjistit na poště, kolik trestných bodů už jste za volantem posbírali?
Ano
64,3 %
Ne
35,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8967 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám