Hlavní obsah

Počet obyvatel Česka narostl díky migraci na 10,68 milionu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obyvatel České republiky během tří čtvrtletí letošního roku stoupl o více než 31 tisíc na 10 681 161 osob. Uvedl to ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Nárůst populace je většinově zapříčiněn migrací ze zahraničí.

Foto: Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

O 95 procent přírůstku se postarala zahraniční migrace, když počet přistěhovalých převýšil počet vystěhovalých o 29 887 osob. Přirozená obměna zajistila nárůst o dalších 1500 obyvatel.

Od ledna do konce září se v ČR narodilo přes 85 tisíc dětí, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o zhruba dva tisíce méně.

Za prvních devět měsíců zemřelo téměř 84 tisíc osob, přičemž průměrný věk zemřelých mužů byl 72,8 roku, zemřelým ženám bylo v průměru 79,7 roku.

Lidé v ČR letos do září uzavřeli přes 47 tisíc manželství. Rozvedeno bylo přes 17 tisíc sňatků. Mimo manželství přišlo na svět 48,2 procenta narozených dětí. „Počet nemanželských dětí byl meziročně nižší o tři procenta, zatímco počet dětí narozených v manželství o dvě procenta,” uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejčastější migrace z Ukrajiny

„Zahraničním stěhováním vzrostl počet obyvatel České republiky během prvního až třetího čtvrtletí o 29 887 osob,” dodali statistici, podle nichž se do ČR přistěhovalo ze zahraničí celkem přes 49 tisíc osob. Nejčastěji do ČR mířili občané Ukrajiny, Slovenska, Rumunska a Ruska.

Ze země se vystěhovalo přes 19 tisíc osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám