Hlavní obsah

Počasí v Česku je nevyzpytatelné, teplotní rozdíl mezi východem a západem je 10 stupňů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počasí nad Českou republikou je v posledních několika dnech skutečně nevyzpytatelné. Přiznávají to i sami meteorologové. Lokální bouřky, déšť místo předpovídaného slunce. Ve středu na některých místech platí ještě výstraha kvůli vysokým teplotám, na Moravě by mělo být až 34 stupňů. Přitom teploty v Čechách se dostanou maximálně na 24 stupňů. V noci navíc přijdou přívalové deště.

Foto: ČHMÚ

Radarová mapa teploty vzduchu ve středu v osm hodin ráno.

Článek

Důvodem proměnlivého počasí je zvlněné frontální rozhraní nad střední Evropou.

Výstražný stav kvůli vysokým teplotám hlásí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Teploty mohou na východě a jihovýchodě republiky vystoupat až na 34 stupňů. Bude přitom polojasno až skoro jasno, déšť by měl přijít jen ojediněle.

Opačná situace přitom platí pro západní část republiky. Tam má být oblačno až polojasno. Postupně během dne budou přibývat přeháňky, ojediněle i bouřky. Teploty se mají pohybovat jen kolem 24 stupňů Celsia.

Důvodem razantních rozdílů je zvlněné frontální rozhraní, které se udržuje nad střední Evropou a odděluje teplý vzduch na jihovýchodě od chladnějšího na severozápadě. „V teplém vzduchu před studenou frontou budou na východě našeho území vystupovat teploty nad 30 stupňů Celsia,“ informoval ČHMÚ.

Hrozí silné bouřky a deště

Ve středu večer a v noci na čtvrtek proto meteorologové očekávají na teplotním rozhraní postup tlakové níže přes naše území k východu, což by mělo přinést četné intenzivní bouřky a přívalové deště. Srážkové úhrny mohou ojediněle činit až 70 milimetrů.

Nedlouho po středečním poledni dokonce ČHMÚ rozšířilo varování před silnými bouřkami, které platí ve všech regionech. V Jihočeském, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém kraji a na Vysočině přitom meteorologové varují dokonce před velmi silnými bouřkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám