Hlavní obsah

Počasí trhá rekordy, na jihu Čech bylo 16 stupňů

PRAHA

Počasí jako by se zbláznilo. V jindy mrazivém lednu padají teplotní rekordy. Ovšem ne v mínusových, ale v plusových hodnotách. V Praze v sobotu padl teplotní rekord, v Klementinu odborníci naměřili ve 14 hodin 13,7 stupně Celsia. Nejtepleji ale bylo v Českých Budějovicích, kde naměřili 16 stupňů Celsia.

Foto: Martina Sihelská

Volby 2017 v Černošíně

Článek

Dosavadní maximum platné pro Klementinum pro tento den bylo o 2,3 stupně nižší a pocházelo z roku 1998. "Přesnou hodnotu nového rekordu budeme znát večer, může se ještě o několik desetin stupně zvýšit," řekla pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu.

Teplo je i na horách, kde se, kromě Jeseníků, pohybuje teplota mezi šesti a osmi stupni Celsia.

Mírně se ochladí

Dnešním dnem by vysoké teploty měly vrcholit, od neděle bude přes západní Evropu k východu postupovat studená fronta. Její projev ale bude jen nevýrazný. Nedělní odpolední maxima se mají podle předpovědi pohybovat mezi čtyřmi a osmi stupni Celsia a má být oblačno a padat déšť se sněhem.

Pondělní nejvyšší teploty by měly být zase o trochu vyšší, mezi sedmi a jedenácti stupni, a mělo by být polojasno.

Chladnější by podle meteorologů měla být až poslední lednová dekáda. Ani předpověď na tyto dny však neslibuje hory sněhu pro lyžaře a zamrzlé rybníky k bruslení.

Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude s mírnými výkyvy počasí až do 20. ledna podobné tomu, které provází současné dny. Teploty přes den klesnou pod nulu jen ojediněle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám