Hlavní obsah

Počasí, chemie, viry. České včely už to přestávají zvládat

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí dělá problémy včelstvům. V chladných jarních dnech nemohly včely vylétávat a využít tak naplno nektar z kvetoucích stromů. Včelaři odhadují, že kvůli tomu může být méně jarního medu. Na některých místech včelaři zaznamenali také velké úhyny včelstev po zimě, někteří tak skončili úplně bez včel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jaro svými výkyvy počasí se včelstvy trochu zacvičilo. Jsou místa, kde jsou větší úhyny – Karlovarsko, Zlínsko, Jesenicko i Morava. Na většině území ale včelstva přečkala výkyvy dobře,“ řekl Právu místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Celkové ztráty včelstev po zimě Český svaz včelařů ještě nesečetl, podle Peroutky by ale celkově více než patnáctiprocentní být neměly.

Kvůli chladnému jarnímu počasí nemohly včely v některých dnech vůbec létat a nestihly tak využít nektar z jarních květů ani naplno opylovat ovocné stromy. „Na jižní Moravě včelaři říkali, že odkvetly všechny ovocné stromy a zdroje květové snůšky jsou historií, takže může být letos trochu méně květového nektarového medu,“ tvrdí Peroutka.

O lesním ještě rozhodnuto není

Podle něj ale ve vyšších oblastech, například na Vysočině, jarní květy mohou včely ještě stihnout využít. „Na lesní med si ale musíme ještě počkat, jaké počasí bude, tam ještě není rozhodnuto,“ uvedl Peroutka.

Že bude jarního medu zřejmě méně, potvrdil Právu i Petr Táborský ze Spolku krušnohorských včelařů. „Zřejmě bude na jarní snůšce ztráta. Nyní ale kvete ještě řepka,“ uvedl.

Podle něj byl větší problém v zimě, kterou řada včelstev nepřežila. „Zima nebyla taková, jak jsme byli zvyklí, a navíc u nás v okolí byla melecitóza, což je med z medovice, který včely špatně tráví. Byly tak dost vysoké ztráty přes zimu. Včelaři to budou muset dohánět. Na Ústecku a v našem Spolku krušnohorských včelařů byly přes zimu ztráty až ke 35 procentům. A jsou včelaři, kteří jsou úplně bez včel,“ řekl Táborský.

Podle něho se na zdraví včel podepisuje celá řada faktorů. Nejen roztoči Varroa, ale i chemie na polích a zatím ne zcela prozkoumané virové choroby. „Včely už to nějak přestávají zvládat,“ dodal.

Včelařů přibývá

Včelstev i včelařů v posledních letech přesto přibývá. V Česku včely chová kolem 55 tisíc lidí, počet včelstev vysoko přesahuje půl miliónu. „V loňském roce jsme zazimovali asi o 65 tisíc včelstev více než v roce 2015, včelstev by tak na opylení a med mělo být stejně jako v roce 2015,“ dodal Peroutka.

Praha je plná včel, další mají být na RudolfinuVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám