Hlavní obsah

Počasí bude celý týden extrémně zátěžové

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v nadcházejícím týdnu bude extrémně zátěžové, panovat budou vysoké teploty, k nimž se přidají i bouřky. Před víkendem pak dorazí studená fronta. Na lidský organismus to může mít negativní vliv, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V neděli se nejvyšší odpolední teploty zastavily až na tzv. super-tropické hodnotě. „V Kopistech a v Ústí nad Labem teplota kulminovala na 35 stupních. A tropické teploty budou pokračovat i nadále. Nový pracovní týden startuje tropickou nocí. Např. v Ústí nad Labem neklesla teplota pod 20 stupňů, v pět hodin ráno bylo 21,3 stupně,“ řekla Novinkám Honsová.

„K tropickým teplotám se zpočátku týdne přidají lokální bouřky, které budou ojediněle i silné, tj. doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 35 mm. Od pátku očekáváme bouřky na vlnící se studené frontě,“ upřesnila meteoroložka.

Hrozí únava, nachlazení, úžeh, spálení i salmonelóza

Přestože podle ní v letech 1992 a 2018 panovala v tomto období ještě úmornější vedra přes 36 stupňů, i tak bude po celý týden panovat počasí extrémně zátěžové.

„Budeme daleko unavenější. Tropické budou dny, ale horké budou i noci, zejména ve městech bude sálat asfalt a budovy. Budeme ospalí, bude se nám snižovat pracovní výkonnost a koncentrace, což se může projevit i za volantem,“ upozornila Honsová.

„Pokud budeme v klimatizaci, kterou si nastavíme o více než pět stupňů níž, než je venkovní teplota, bude to velká zátěž pro náš termoregulační systém a hrozí nachlazení. Mnozí z nás se chladí tím, že si dají dvě zmrzliny nebo ledový nápoj. A dostanou angínu,“ konstatovala.

Nebezpečí podle ní může představovat také extrémně nízký stav ozónu. „Přes poledne bychom tak bez opalovacího krému neměli pomalu ani vycházet na oběd, protože hrozí spálení už po dvaceti minutách na slunci. Pokud nebudeme mít pokrývku hlavy, koledujeme si o úžeh a bez slunečních brýlí s UV filtrem zase hrozí zánět spojivek. Při zvýšené fyzické námaze zejména přes poledne si můžeme uhnat křeče z tepla,“ vyjmenovala Honsová další možná zdravotní rizika a zdůraznila nutnost dodržovat pitný režim.

Zatímco stratosférického ozónu bude nedostatek, přízemní ozón se může v důsledku slunečného počasí v kombinaci s automobilovou dopravou vyskytovat ve zvýšených koncentracích. To může způsobit zhoršení rozptylových podmínek. „Z toho můžou pálit oči a astmatikům se může špatně dýchat,“ upozornila meteoroložka.

Hrozí podle ní také zažívací obtíže, případně i salmonelóza, pokud se potraviny, zejména maso nebo například saláty s majonézou, nechají delší dobu venku.

Bouřky pak mohou mít negativní vliv na psychicky labilní jedince.

Třicítky budou vládnout až do víkendu

V pondělí bude jasno až polojasno, odpoledne až oblačno. Místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 28 až 32 °C, v 1000 m na horách to bude kolem 24 °C.

V úterý bude polojasno až oblačno, místy se budou objevovat přeháňky a hrozit mohou také bouřky. V noci teploty klesnou na 19 až 15  stupňů. Denní maxima se budou pohybovat mezi 26 až 30 °C.

Středa už přinese jasnou až polojasnou oblohu, odpoledne se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle objevit přeháňky nebo bouřky. Teploty v noci klesnou na 19 až 15 °C, odpoledne se pak budou pohybovat mezi 26 až 30 °C.

Také ve čtvrtek bude skoro jasno až polojasno, odpoledne ojediněle s přeháňkami a bouřkami. Po ránu se ochladí na 18 až 14 °C, přes den se dočkáme teplot mezi 27 až 31 °C.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Polojasno až oblačno bude v pátek, postupně je potřeba počítat s dalším přibýváním oblačnosti s deštěm a místy s bouřkami. Noční teploty klesnou na 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 26 až 30 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno, postupně na většině území s deštěm, přeháňkami a místy bouřkami. V noci se ochladí na 17 až 13 °C. Teploty přes den zůstanou i přes zamračenou oblohu a srážky relativně vysoko, a to mezi 24 až 28 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, odpoledne místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám