Hlavní obsah

Po zbytek listopadu se bude ochlazovat, čekejme mráz

Novinky, fia

Dlouhodobý výhled počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) předpokládá v následujících čtyřech týdnech od 16. listopadu do 13. prosince postupné ochlazování, teploty by však neměly poklesnout hlouběji pod dlouhodobé průměry. Také srážkově bude toto období průměrné.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.11.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„První týden bude teplotně průměrný až slabě nadprůměrný. Minimální noční teploty se budou pohybovat na začátku týdne kolem 5 °C, na konci již kolem 0 °C. Maximální denní teploty budou kolem 9 °C, na konci týdne jen kolem 5 °C,“ stojí ve zprávě ČHMÚ.

V dalších týdnech podle meteorologů budou teploty postupně klesat na hodnoty odpovídající normálu. Denní maxima by už neměla stoupat nad pět stupňů a v noci už bude pravděpodobně mrznout.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 16. listopadu do 13. prosince je 0,8 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1998, kdy průměr činil minus tři stupně. Zatím nejvyšší průměr 5,6 stupně Celsia meteorologové zaznamenali v období na přelomu listopadu a prosince v roce 2006.

Množství srážek bude v normálu

Srážkově bude období jako celek pravděpodobně průměrné. Týdenní úhrny se budou pohybovat většinou kolem 10 mm, což je běžná hodnota pro tuto část roku.

„V průběhu období zaznamenáme na horách sněžení, v nižších polohách přechodně déšť se sněhem,“ uvedl ČHMÚ.

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Reklama

Výběr článků

Načítám