Hlavní obsah

Po tropických nocích přišel mráz, na Jizerce bylo minus 2,3 stupně

– Praha

Na několika místech v republice ve středu ráno mrzlo. Nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, kde minimální teplota klesla na minus 2,3 stupně Celsia. Pod nulu klesla rtuť teploměru také na Šumavě a v Krušných horách. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu na Facebooku. Ještě v pondělí přitom v Česku padaly teplotní rekordy a noc na úterý byla v Praze tropická.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pohled na Jizerku z vrcholku Bukovce

Článek

„Dnešní ráno bylo po delší době osvěžující s průměrnou minimální teplotou kolem deseti stupňů Celsia. Dokonce byla i místa, kde mrzlo,” uvedli meteorologové na Facebooku. Mrazivé ráno zaznamenali v Jizerských horách, na Šumavě a v Krušných horách.

Foto: ČHMÚ

Teplota (červená čára) v noci na 3. července 2019 na stanici Jizerka.

Česká republika přitom v posledních týdnech zažívala spíše horko a tropické noci. Červen byl s průměrnou teplotou 20,7 stupně Celsia nejteplejší od roku 1961, odkdy jsou měsíční průměry v Česku sledovány. Patřil zároveň mezi pět nejteplejších měsíců od roku 1961. Dosud nejteplejší červen meteorologové zaznamenali v roce 2003, kdy průměrná teplota byla o 1,3 stupně nižší než letos v červnu.

Teplotní rekordy v Česku padaly ještě v pondělí. Nejtepleji bylo v Kuchařovicích na Znojemsku, kde se teplota vyšplhala na 38,4 stupně Celsia. V pondělí odpoledne se přes Česko přehnaly bouřky a začalo se pozvolna ochlazovat. V noci na úterý ještě většina pražských stanic zaznamenala tropickou noc a ráno teplota klesla pár desetin pod 20 stupňů. Výjimkou bylo Klementinum s ranním minimem 20,5 stupně. Do konce pracovního týdne meteorologové očekávají v Česku slunečné počasí s letními teplotami a jen minimem srážek.

V platnosti je také výstraha meteorologů před nebezpečím požárů. Ta platí už od úterý až do odvolání pro Prahu, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Moravskoslezský a část Středočeského, Pardubického a Olomouckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám