Hlavní obsah

Po Klausovi prchají z Trikolóry členové

– Praha
Právo, ČTK, nig

Hnutí Trikolóra má po odchodu svého zakladatele Václava Klause ml. z čela další problém. V minulých dnech ji opustily desítky členů v Královéhradeckém a Jihočeském kraji a tvrdí, že členové z dalších krajů je budou následovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková představují hnutí Trikolóra.

Článek

„Se současným směřováním (hnutí) nesouhlasíme a nechceme se na něm podílet. Považujeme tedy za jedinou možnost a lidskou slušnost uvolnit naše funkce pro členy, kteří projektu i nadále věří a převezmou nasazení a odpovědnost,“ napsali odstupující předseda organizace hnutí v Královéhradeckém kraji Josef Klapal a předseda jihočeské organizace Dalibor Uhlíř ve svém prohlášení.

Nebyl sněm

Tvrdí, že nechtějí tříštit síly na pravé straně politického spektra, ale vrátit důvě­ru a umožnit vznik konzervativního projektu s přesahem přes říjnové volby do Sněmovny.

Trikolóra před volbami spojila své síly se Svobodnými a soukromníky, aby jim stačilo překročit pětiprocentní práh do Sněmovny. Volební průzkumy jim dohromady přisuzují podporu mezi dvěma a třemi a půl procenta hlasů.

Předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková: Máme na dvojciferný výsledek

Domácí

Signatáři jsou zklamáni tím, že po odchodu Klause nebyl svolán sněm: „Nemůžeme přihlížet účelovým změnám stanov, které pomáhají úzké skupině vedení hnutí legitimizovat jeho fungování bez nezbytného přispění členské základny a zapojení nikým nevolených lidí do vedení a směřování hnutí.“

Jejich obvinění odmítli nová předsedkyně hnutí Zuzana Majerová Zahradníková s místopředsedou Janem Tesařem. Po­dle nich stanovy hnutí nebyly porušeny a nikdo z rezignujících se neobrátil na rozhodčí komisi, která může stanovy vykládat, ani nepodal návrh na svolání celostátního sněmu, kvůli kterému nyní kritizují nové vedení.

„Ve skutečnosti ovšem takový návrh nebyl nikdy podán, a i pokud by podán byl, tak by nikdy nezískal potřebnou podporu, neboť drtivá většina krajských rad svými usneseními zavázala své předsedy nepožadovat svolání celostátního sněmu,“ podotýká vedení hnutí a připomíná, že ani jeden ze zmíněných krajů o svolání sněmu nepožádal.

Čekají se významné osobnosti

Podle nového předsednictva má hnutí v krajích dost členů a navíc registrují zájem několika významných osobností do „hnutí vstoupit, a to včetně některých zastupitelů významných měst z těchto regionů“.

Trikolóra v Královéhradeckém kraji loni v krajských volbách získala 3,09 procenta a v jižních Čechách o čtyři desetiny víc. V žádném kraji zastupitele nezískala.

Reklama

Výběr článků

Načítám