Hlavní obsah

Po bouřkách je část jižních Čech bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na jihu Čech se po noční bouřce nepodaří v některých oblastech obnovit dodávky elektřiny ani do nedělního rána. Bez proudu jsou stále tisíce domácností. Právu to v sobotu odpoledne řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od pátečního večera do sobotního ránaVideo: ČHMÚ

 
Článek

„Některé oblasti zůstanou bez dodávek proudu určitě do neděle. Jedná se především o Lipensko a konkrétně například Dolní Jílovice, Horní Dvořiště, nebo Malonty. Je tam složitý přístup k opravě kvůli popadaným stromům,“ uvedl Vácha.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Silný vítr vyvracel na jihu Čech stromy například i v Žáru na Novohradsku.

Během dopoledne se zlepšila situace na železnici. „Naposledy se nám ve dvanáct hodin podařilo zprovoznit trať mezi Českými Budějovicemi a Strakonicemi. Neprůjezdné jsou však stále čtyři elektrifikované tratě, kde se odstraňují stromy,“ konstatoval Pavel Tesař ze Správy železniční a dopravní cesty.

Neprůjezdné jsou tak stále trasy z Českých Budějovic do Horního Dvořiště a dále na Summerau, Rybník - Lipno, České Budějovice - České Velenice a z Veselí nad Lužnicí směr do Jindřichova Hradce a dále na Počátky.

Foto: Jitka Götzová

Následky bouřky v Kubově huti

V noci na sobotu a ráno v jižních Čechách zasahovalo téměř devět desítek jednotek hasičů, řešili přibližně 250 událostí. „Vesměs se jedná o řezání stromů, evidujeme také pády stromů na domy a auta. V případě potrhaných elektrických vedení spolupracujeme s pohotovostními službami v oblasti energetiky," řekl náměstek ředitele jihočeských hasičů Martin Sviták.

Popadané stromy na Šumavě

Stovky stromů vyvrátila bouřka na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Stožce na Prachaticku, kde leží přes cesty spoustu popadaných stromů. Šumavský národní park proto doporučuje návštěvníkům, aby dnes a v neděli nevstupovali na turistické trasy v této oblasti.

"Stromy leží například na cestě na Plešné jezero nebo kolem Schwarzenberského kanálu. S ohledem na vlastní nebezpečí by se turisté těmto oblastem měli o víkendu vyhnout," řekl mluvčí parku Jan Dvořák. Dodal, že řada stromů je nalomených a hrozí jejich pád. Odstraňování škod bude podle předběžných odhadů trvat minimálně celý víkend. "Zatím nedokážeme určit, kolik kubických metrů dřeva bylo zničeno," uvedl Dvořák.

Foto: Jitka Götzová

Následky bouřky v Boubíně

Silný vítr a bouřky postihly v pátek večer i západní Čechy, hasiči v Plzeňském kraji museli v pátek večer vyjíždět ke 40 událostem, zejména padlým stromům na silnici. Ke zranění ani ke škodám nedošlo, všechny překážky na vozovkách už jsou odstraněné.

V Karlovarském kraji, kde také meteorologové hlásili velmi silné bouřky a vysoký stupeň nebezpečí, bylo zásahů výrazně méně, než se čekalo. „Bouřky a vítr se podél hranice oproti prognózám stočily hlavně do jižních Čech,” uvedli tamní hasiči.

Reklama

Výběr článků

Načítám