Hlavní obsah

Po Beskydech běhají rysi, vlci i medvědi, jsou přesvědčeni zoologové

Právo, Jiří Růžička
Rožnov pod Radhoštěm

V oblasti Beskyd se podle posledních odhadů vyskytuje osm až deset rysů, tři až pět vlků a také jeden až tři medvědi. Počty má upřesnit mapování výskytu šelem, které chystá Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy z Rožnova pod Radhoštěm ve Zlínském kraji.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Beskydy jsou jediným místem, kde u nás tyto tři šelmy žijí. Zatímco rysa můžete spatřit i jinde, medvěda a vlka lze vystopovat jen ve zdejších lesích, kam se často zatoulají ze sousedního Slovenska. Cestu jim však komplikují nejen silnice s hustým provozem, ale i pytláci,“ řekla zooložka CHKO Beskydy Dana Bartošová.

Nové mapování šelem vypukne v Beskydech za týden a po stopách zvěře se vydá až sedmdesát profesionálních ochranářů, dobrovolných strážců chráněné oblasti, studentů i dalších brigádníků a zájemců. „Terén je nyní doslova strašný, všude v Beskydech jsou spousty sněhu. Doufáme, že s oblevou trochu sněhu ubude,“ řekla Bartošová.

Lidé, kteří se do mapování počtu šelem zapojí, si přitom nemohou vybírat vyšlapané turistické chodníčky. „Musíme tam, kde jsou vytipované trasy pohybu šelem. Čekají nás například i namáhavé vycházky na hřebeny, kudy chodí vlci,“ popsala Bartošová. Do terénu vyrážejí ochránci přírody na běžkách, sněžnicích či pěšky.

Mapování velkých šelem v Beskydech se uskuteční už po osmadvacáté, poprvé to bylo v roce 1984. Výskyt šelem prozrazují stopy ve sněhu či blátě a další pobytové znaky, jako je trus či kořist. Mapuje se přitom území o rozloze 1200 kilometrů čtverečních. Současně se bude sledovat výskyt šelem v sousední CHKO Kysuce na Slovensku.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR chráněni a jsou také předmětem ochrany Evropského společenství, CHKO Beskydy je proto zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. Jejich počet u nás souvisí se stavem populací těchto druhů na Slovensku a Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám