Hlavní obsah

Po 32 letech opustil expremiér Sobotka ČSSD

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší premiér, ministr financí a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka po dvaatřiceti letech v tichosti opustil stranu. Právu to potvrdily dobře informované zdroje blízké Lidovému domu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expremiér Bohuslav Sobotka na archivní fotografii

Článek

Sobotka zvolil, stejně jako další straníci, jednoduchou cestu: do konce června nezaplatil partajní příspěvky, čímž mu podle stanov členství v ČSSD automaticky zaniklo.

Sobotka na dotaz Práva, co ho vedlo k odchodu ze strany, nereagoval. Stejně tak nereagoval šéf soc. dem. Jan Hamáček, který je na zahraničním jednání.

ANO posiluje a vyhrálo by volby. Šlachta před komunisty i ČSSD

Parlamentní volby

Sobotka se po vzdání se mandátu v březnu 2018 uchýlil do ústraní a s kolegy z partaje nekomunikuje. Po volbách v roce 2017 patřil mezi odpůrce společné vlády s ANO.

Podle informací z blízkého okolí zakotvil v nadnárodní společnosti, která se zabývá výrobou a prodejem zdravotnické techniky. Nezaplacení stranických příspěvků přitom v posledních letech využily tisíce členů strany, kteří se tak v tichosti vypařili, aniž by museli zdůvodňovat svůj odchod.

Za neúspěch ČSSD může i Sobotka, míní politologové

Domácí

Úbytek za letošní rok zatím v Lidovém domě nemají spočítaný, odhaduje se ale až na tisícovku členů. Loni měla soc. dem. necelých 14 tisíc členů, přitom ještě v roce 2010, kdy získala nejvíce hlasů ve sněmovních volbách, dosahoval počet k téměř 25 tisícům. I tak ale soc. dem. patří mezi strany s nejpočetnější členskou základnou.

Vývoj ČSSD, nejstarší české politické strany

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám