Hlavní obsah

Po 11 letech od požáru má Praha stavební povolení na opravu Průmyslového paláce

– Praha
Novinky, jas

Po jedenácti letech od požáru levého křídla Průmyslového paláce na holešovickém Výstavišti získalo hlavní město stavební povolení na jeho obnovu a rekonstrukci zbývajících částí. Výběrové řízení na zhotovitele stavby chce město vypsat ještě letos.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Průmyslový palác na snímku z roku 2015

Článek

„Pravomocné stavební povolení nám nyní konečně otevřelo cestu k jeho obnově a k rekonstrukci celé budovy,” uvedl ke stavebnímu povolení náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Průmyslový palác by se po opravě měl stát multifunkčním prostorem pro veletrhy a společenské akce. Namísto zničeného traktu bude postavena replika nýtované konstrukce.

Obnova by měla začít ve druhé polovině příštího roku, nyní se připravuje rozpočet stavby a vypsání veřejné zakázky na stavitele. Odhadovaná cena je 1,2 miliardy korun.

„Během rekonstrukce vybudujeme také nový podchod pod Průmyslovým palácem směrem ke Křižíkově fontáně, který horní a dolní část Výstaviště lépe propojí," popsal Vyhnánek, podle něhož je důležité, aby Výstaviště bylo po dobu rekonstrukce otevřeno návštěvníkům.

Průmyslový palác z roku 1891 zachvátil požár v říjnu 2008. Plameny zcela zničily levé křídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám