Hlavní obsah

Plzeňská práva trvají na přijímačkách

Právo, Ivan Blažek

Pokud to ministerstvo školství umožní, vypíší plzeňská práva přijímací řízení. Bez ohledu na fakt, že je vedení Západočeské univerzity proti. Na pondělním jednání akademického senátu fakulty to oznámil její děkan Jan Pauly.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Děkan plzeňských práv Jan Pauly

Článek

„Otázka přijímání studentů je pro nás klíčová,“ prohlásil Pauly.

Zrušení přijímaček by podle něj školu pohřbilo. „A já nechci být jejím hrobníkem,“ uvedl děkan. „Cítím jako svoji povinnost přijímací řízení realizovat,“ zdůraznil Pauly.

Rektorka Ilona Mauritzová názor nezměnila: „Stále doporučuji nepřijímat do prvního ročníku.“

Pro nevypsání přijímacího řízení bylo minulý týden i 17 z 19 členů kolegia rektorky - jak ale Pauly připomněl, verdikt tohoto orgánu má jen doporučující charakter, přijímačky jsou v pravomoci fakulty.

„Otázka přijímacích řízení se zužuje jen na finance. Nejde však jen o ně. Jakmile rezignujeme na možnost přijímání studentů, potáhne se to s námi dál. Dojde k erozi pedagogického sboru i studentské komunity,“ upozornil Pauly, který má údajně signály, že by část zaměstnanců školu opustila. A více než sto studentů již požádalo o přijetí do Prahy.

Rektorka děkana odvolávat nebude

Fakulta zatím eviduje přes tři sta přihlášek na magisterský obor a více než sto třicet na bakalářský. „Pokud budeme mít možnost přijímat, bude zájem daleko vyšší,“ uvedl Pauly a odmítl, že by škola kvůli nízkému počtu uchazečů případně snižovala laťku.

Rektorka odmítla, že by děkana v případě vypsání přijímacího řízení odvolala. „Toto řešení bych určitě nezvolila. Byl řádně zvolený, má obrovskou podporu akademického senátu i studentů,“ sdělila Mauritzová.

Ministerstvo školství v otázce přijímacího řízení rozhodne až po nástupu nového ministra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám