Hlavní obsah

Plzeňská práva nesmí nabírat bakaláře

Právo, Ivan Blažek, jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Plzeňská práva nesmějí přijímat studenty do prvního ročníku bakalářského studijního programu. Rozhodlo o tom ministerstvo školství, fakulta se to dozvěděla ve středu. O magisterských oborech se zatím nerozhodlo. Informaci potvrdila Právu mluvčí ZČU Kamila Kvapilová.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Studenti plzeňských práv před budovou fakulty.

Článek

Rektorka Ilona Mauritzová už mluvila s panem děkanem Janem Paulym, který požádal, aby univerzita proti tomuto oznámení podala rozklad. Na to je ze zákona lhůta 15 dnů.

Pauly má vypracovat vyjádření, kterým zdůvodní, proč chce rozklad podat.  Opakovaně zdůrazňuje, že zákaz by byl pro školu likvidační, vedení Západočeské univerzity naopak požaduje, aby fakulta nové studenty minimálně tento rok nepřijímala.

„Univerzita již v tomto ohledu vyjádřila svou vůli, ze strany několika grémií bylo fakultě doporučeno, aby nepřijímala do prvních ročníků magisterských oborů s tím, že by se to eventuálně dalo nějak ekonomicky překlenout,“ dodala k tomu Kvapilová.

Celkem se o studium na plzeňské fakultě ucházelo 564 studentů, z toho 161 se hlásilo na bakalářské obory.

Pro fakultu je bakalářský program až na druhém místě, klíčový je magisterský obor.

Rozhodla ředitelka odboru

Budoucnost práv je nyní nejistá. Přestože exministr školství Josef Dobeš v rozporu se stanoviskem Akreditační komise prodloužil fakultě akreditaci o čtyři roky, nechal až na svém nástupci, zda nechá fakultu přijímat nové studenty. To je pro ni existenčně důležité, jelikož univerzita dostává peníze podle počtu přijatých uchazečů.

Podle Dobeše to je na politickém rozhodnutí ministra, přitom o nových bakalářích rozhodla ředitelka odboru vysokých škol Karolína Gondková.

Jestli bude moci fakulta přijímat studenty i do magisterských oborů, rozhodne ve čtvrtek jmenovaný ministr školství Petr Fiala. Zastaví-li i příjem studentů do magisterských oborů, bude to prakticky znamenat zánik fakulty, protože bude mít zastaveno financování.

Ministr ale má na stole také podnět Akreditační komise, díky němuž může předchozí Dobešův kontroverzní verdikt o prodloužení studia o čtyři roky přehodnotit.

Univerzita už ladila s Univerzitou Karlovou a Akreditační komisí, jak alternativně řešit situaci studentů, kteří by nemohli plzeňská práva dostudovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám