Hlavní obsah

Plzeň chce vymazat Berounku z mapy kraje

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Jméno Berounky, jedné z nejznámějších českých řek, by mělo zmizet z map. Plzeňska radnice chce, aby se tok jmenoval tak jako kdysi: Mže. S donkichotským tažením začali městští zastupitelé už před dvěma lety, když zvedli ruku pro přejmenování Berounky na Mži. Zůstalo však jen u usnesení. Teď radnice vyráží opět do boje. A nechce změnu jen na území města, jak znělo původní stanovisko, ale v celém kraji.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Vodáky by plzeňská radnice asi příliš nepotěšila. Jezdí se prostě na Berounku, nikoliv na Mži.

Článek

"Tisíc let tekla pod Plzní Mže, tak nevidím důvod, proč by ji někdo měl od Prahy plíživým způsobem přejmenovávat na Berounku,“ řekl Právu plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS).

Podle zastupitele Jana Anderleho (Pravá volba pro Plzeň) se název Berounka prvně objevil až v sedmnáctém století. "Ještě na počátku dvacátého století se vydávaly mapy, na nichž Berounka začínala až od soutoku s Rakovnickým potokem u Křivoklátu,“ připomněl Anderle. Nyní Berounka vzniká soutokem Mže a Radbuzy v centru Plzně.

Určování hranice

Usnesení plzeňské radnice jsou ale jen plácnutím do vody, pokud změnu pomocí novely příslušné vyhlášky neposvětí Český úřad zeměměřičský a katastrální.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

"Je třeba jednat s Plzeňským krajem i s dvaceti čtyřmi obcemi, jichž by se změna názvu řeky dotkla,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. Omezit přejmenování toku jen na území Plzně totiž není možné.

"Hranicí názvů nemůže být katastr, ale soutok s nějakým vodním tokem na hranici kraje - v úvahu připadá soutok se Slabeckým potokem za obcí Hradiště,“ upřesnila Kubalová.

Ať platí stát

Kraj dost možná plzeňské snahy podpoří, jedním ze žhavých kandidátů na hejtmana je totiž právě primátor Rödl. "Já myslím, že získáme i souhlasy obcí,“ podotkl Rödl.

Třeba starosta Liblína Emil Štěpánek (SNK) ale nadšením nehoří. "Osobně bych byl proti,“ uvedl Štěpánek. "Máme tady hotel Berounka, areál Berounka, prostě tady teče Berounka, ne Mže,“ dodal.

Jednotná není ani Plzeň. "Máme teď na starosti důležitější věci. Ať to řeší budoucí generace,“ poznamenal první náměstek primátora Petr Rund (ODS), podle něhož by přejmenovávací akce mohla stát až desítky miliónů.

Ekonomický náměstek Vladimír Duchek (Pravá volba pro Plzeň) si to ale nemyslí a primátor se domnívá, že konečný účet by měl zaplatit někdo jiný. "Ten, kdo kdysi Mži přejmenoval na Berounku - tedy stát,“ uzavřel Rödl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám