Hlavní obsah

Plynaři v Karlovarském kraji kvůli havárii vyhlásili stav nouze

Právo, Martin Polák, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Stovky rodin v Karlovarském kraji zůstaly v noci z úterý na středu bez dodávek plynu. Připravila je o ně havárie na plynovodu mezi Vřesovou na Sokolovsku a Sviňomazy na Tachovsku. Plynaři dokonce vyhlásili pro Karlovarský kraj stav nouze.

Článek

Tisíce lidí v Karlovarském kraji zůstaly v noci z úterka na středu bez plynu. Připravila je o něj havárie na vysokotlakém plynovodu mezi Vřesovou na Sokolovsku a Sviňomazy na Tachovsku. K úniku došlo u malé obce Křepkovice nedaleko Teplé.

Distributor plynu, společnost ZČP Net Plzeň, kvůli tomu ve středu dopoledne vyhlásil v Karlovarském kraji stav nouze. „V důsledku poruchy došlo k odstavení přibližně 1700 odběratelů. Došlo k omezení dodávek pro obce Toužim, Útvina, Bochov, Teplá, Krásné Údolí a Kosmová,“ uvedl regionální mluvčí RWE Transgas Jiří Bezděk.

Všechny vyjmenované obce leží na Karlovarsku a jejich obyvatelé si s výpadkem plynu museli poradit podle svých možností. „Oprášila jsem elektrický vařič a přímotop. Ještě, že zima není tak hrozná,“ řekla Právu Jana Nová z Toužimi.

Opravy plynovodu v místě havárie poblíž Křepkovicfoto: Právo/Jindra Pašková

Podobně na tom v Toužimi bylo zhruba dalších tisíc lidí, kteří žijí na sídlišti a několik místních podniků. „Sídliště je totiž vytápěno plynovou kotelnu, nemají to jednoduché,“ řekl Právu starosta Toužimi Antonín Vrána (nez.).

Školy prodloužily prázdniny

Z havárie patrně měly radost děti v Teplé. V tamních školách totiž kvůli ní odpadla výuka a školáci mají o dva dny delší pololetní prázdniny. „Pro vysvědčení si půjdou až v pondělí. Vedení školy vyhlásilo ředitelské volno. Nebudeme děti nutit do té zimy,“ řekl Právu tajemník radnice v Teplé Jiří Devátý. Podle něj je v Teplé bez plynu přibližně 300 rodin.

Školu málem uzavřeli také v Bochově. „Naše plynová kotelna v případě nouze najede na lehký topný olej, takže jsme školu nakonec nezavřeli,“ vysvětlil starosta Bochova Miroslav Egert (nez.).  

O havárii a potížích s dodávkami plynu informovala bochovská radnice obyvatele hned ve středu ráno pomocí SMS a emailů. „Hodně lidí je napojených na kotelnu se záložním systémem, ti si téměř ničeho nevšimli,“ poznamenal starosta s tím, že potíže měli především lidé v rodinných domech, kde používají k vytápění plyn.

Plynaři půjdou po domácnostech

Plynaři předpokládají, že dodávky mohou být obnoveny v průběhu čtvrtka. Z bezpečnostních důvodů tomu však bude předcházet kontrola každého plynového spotřebiče, kterou provede technik plynáren.

„Když na odběrném místě nikdo nebude, necháme tu zprávu s kontaktem na poruchovou linku 1239. Tady zákazníky informujeme o dalším postupu a na místo přijede technik, který otevře uzávěr,“ upozornil Tomáš Tichý, jednatel společnosti RWE Distribuční služby. Radnice budou o návštěvě plynařů informovat pomocí místních rozhlasů a SMS zpráv.

Opravy plynovodu v místě havárie poblíž Křepkovicfoto: Právo/Jindra Pašková

„Nějaká speciální opatření nechystáme. Obyvatele podle potřeby upozorníme ještě rozhlasem. Navíc sami plynaři už lidem říkali, že přijdou znovu na kontrolu,“ řekl Egert.

K havárii došlo v úterý ve 23. hodin. „Ihned začaly práce na obnovení dodávek plynu pro obyvatele z odstavených obcí náhradní trasou kolem plynové regulační stanice Kolová,“ uvedl Bezděk s tím, že zatím nemá informaci o tom, že by bez plynu zůstal některý z velkých odběratelů z podnikatelského sektoru.

Co tak rozsáhlou poruchu způsobilo není dosud jasné. „Příčina havárie je zatím v šetření,“ uzavřel Bezděk.

Lázeňské město má problémy s kanalizací

Na stezce pro pěší mezi lázeňským domem Mercedes a hotelem Švýcarský Dvůr došlo ve středu dopoledne k vážné havárii kanalizačního potrubí. "Stezka musela být z důvodu bezpečnosti oboustranně uzavřena,“ uvedl mluvčí na karlovarském magistrátu Jan Kopál.

:. Po havárii kanalizačního potrubí zůstala v dlažbě díra o průměru jednoho metru. foto: Magistrát města Karlovy Vary/Jan Kopal

Zhruba uprostřed stezky se propadla do země zámková dlažba, takže ve stezce zela díra o průměru asi jeden metr. "V současné době se prověřuje rozsah poškození a stav potrubí. Zřejmě bude nutná výměna potrubí v celé délce stezky, protože v celém úseku stezky jsou značné poklesy povrchu,“ uvedl Kopál, podle kterého momentálně nedokáže nikdo stanovit termín odstranění závady. "Situaci začal okamžitě řešit technický odbor magistrátu,“ uzavřel Kopál.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám