Hlavní obsah

Ploc nepřímo potvrdil, že mu úplatek nabízel Pitrův člověk

Právo, Vladislav Prouza
HARRACHOV

Poslanec Pavel Ploc (ČSSD) Právu nepřímo potvrdil, že pětimiliónový úplatek za podporu vlády Mirka Topolánka mu nabídl 5. června 42letý Pavel Šrytr, řidič kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra.

Článek

Informaci, že Šrytra podezřívá policie, přinesla ve čtvrtek Mladá fronta Dnes. "Schůzka 5. června měla charakter toho, co jsem sdělil bezprostředně po ní na tiskové konferenci, kde jsem hovořil o pokusu mne podplatit. Nikoho jsem ale tehdy nejmenoval. Teď už je to skoro jedno. Smůla byla, že věc se dostala takto rychle do médií," odpověděl Ploc Právu na dotaz, zda se v inkriminovaný den se Šrytrem skutečně setkal.

Ploc tedy sice ani včera Šrytrovo jméno nevyslovil, ale schůzku s tímto mužem také výslovně nepopřel.

Ploc od začátku odmítal spekulace o nejapném vtipu od některého z bývalých nebo současných kamarádů. "Bylo to řečeno natolik přesvědčivě a jasně, že nebyl důvod si myslet cokoliv jiného. Okolnosti, za nichž to proběhlo, se zdály opravdu vážné," řekl nedávno Právu Ploc. "Pokud by šlo o žert, společně bychom se tomu zasmáli. Rozhodně bych z toho nedělal případ," tvrdí Ploc

Poslanec trvá na své verzi

Šrytr MF Dnes řekl, že 5. června Ploce, bývalého spolužáka z libereckého učiliště, vskutku kontaktoval, ale za účelem společného podniku. Chtěl údajně získat do pronájmu hotel v Rokytnici nad Jizerou a Ploce oslovil, aby tomu projektu propůjčil své jméno. "Žádný úplatek jsem mu nenabízel," řekl.

Ploc, který setkání s bývalým spolužákem neodmítl, však obsah schůzky včera popsal zcela jinak. Popřel, že by vůbec byla řeč o hotelu, který navíc k mání není. "Nejprve mi nechal vzkaz a poté jsme se sešli před mým domem v Harrachově. Neviděli jsme se dvacet let. Může tvrdit, co chce. Bylo to tak, jak říkám. Doufám, že policii se podaří to vyšetřit," tvrdí Ploc, kterého od korupční aféry hlídá policie. "Od té doby na mne nikdo nečinil žádný nátlak ani mne neohrožoval," podotkl bývalý reprezentant ve skocích na lyžích.

Šrytr sloužil i Mrázkovi

Šrytr do poloviny devadesátých let působil u policejní zásahové jednotky. Po odchodu od policie zajišťoval ochranu podnikatele Františka Mrázka, z jehož služeb odešel ještě před jeho násilnou smrtí. Dnes dělá osobního řidiče Tomáše Pitra, který se netají nepřátelským postojem k ČSSD.

"Nejsem stoupenec ČSSD. To jediné je pravda. Všechno ostatní jsou nesmysly. Pokud by nabídnutí úplatku byla pravda, pak by policie přistihla pachatele při předávání úplatku. A bylo by všechno vyřešené. Místo toho vymýšlejí konstrukce. A to dělají lháři," řekl ve středu Právu Pitr.

Sám Šrytr o sobě prohlásil, že je členem KSČM. K tomu ale včera na dotaz Práva uvedla předsedkyně krajské organizace KSČM v Liberci Dana Lysáková, že Šrytr byl podle jejích informací kdysi veden jako člen této strany v Praze 5. "Asi rok už není evidován v žádné naší organizaci," dodala.

Policie zatím nikoho neobvinila a Šrytra podle ČTK do středy ještě ani nevyslechla. "Mohu říci, že probíhají výslechy řady lidí. Jména uvádět po dohodě s dozorovým státním zástupcem ze Semil nebudeme. Předpokládám, že do konce června rozhodneme o dalším postupu," uvedl pro Právo šéf protikorupční policie Miloslav Brych.

Semilská okresní státní zástupkyně Jitka Kováczová dodala: "Probíhá prověřování. Základní lhůta zde je dva měsíce. O prověřování nemůžeme vydávat bližší informace."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám