Hlavní obsah

Platy ve veřejné sféře vzrostou všem o 1500 korun, dohodla se koalice

Aktualizováno

Zástupci vládních ANO a ČSSD se v pátek ve Sněmovně dohodli na růstu mezd ve veřejné sféře. Tarifní část mzdy vroste příští rok o 1500 korun a zároveň dojde ke zrušení nejnižší tabulky tarifů, díky čemuž si polepší nejhůře honorovaní zaměstnanci.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD)

Článek

„Dosáhli jsme toho, co jsme chtěli, že budeme procentuálně navyšovat těm, kteří mají nejnižší mzdy. Předpokládám, že v pondělí bude rozpočet bez problému schválen,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Jednání se kromě něj účastnila i ministryně financí Alena Schillerá (za ANO) a vicepremiér Jan Hamáček s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (oba ČSSD).

„Jediné procentuální navýšení zůstává u pedagogů a všichni ostatní dostanou pevnou částku, z toho nepedagogové budou mít víc než těch původních sedm procent, tím, že dojde ke zrušení nejnižší tarifní tabulky,” řekl Babiš.

Zrušením tabulky si podle ministryně Maláčové polepší i pracovníci v sociálních službách. Učitelé dostanou přidáno deset procent, podle ministryně Schillerové ještě není jasné, kolik z toho do tarifů. 1500 navíc dostanou i příslušníci bezpečnostních sborů.

„Je to velká spokojenost. Pomáháme těm, kteří jsou na tom platově nejhůře, a nejvíce si pomohou ti, kteří jsou pod minimální mzdou,” uvedla Maláčová.

Dvě miliardy navíc v rozpočtu

Celkově pro rok 2020 podle Babiše výdaje na platy překročí poprvé hranici 300 miliard korun. S růstem platů ministryně financí Schillerová podle svých slov souhlasila a nemělo by tak dojít k problému v rozpočtu.

„Měla jsem připravenou určitou rezervu. Ten rámec byl dodržen a budu dělat určité úpravy po dohodě s paní ministryní Maláčovou v částce zhruba dvě miliardy korun,” uvedla Schillerová.

Dohodu obratem uvítal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Odboráři očekávají ještě dohodu o mzdách učitelů.

„Ti, kteří jsou nejhůře odměňováni, dostanou největší přidání a budou to přidání velmi významná. Myslím si, že to je férová dohoda,” řekl Středula.

Ve veřejném sektoru pracovalo na konci loňska 640 700 lidí - učitelů, hasičů, zdravotníků, úředníků, policistů a dalších profesí. Průměrný plat se dostal na 35 437 korun. Proti roku 2017 se zvedl o 10,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám