Hlavní obsah

Plán kolující v ODS počítá s Tlustým v čele vlády

– PRAHA

Mezi občanskými demokraty koluje plán na odblokování politických jednání, podle kterého by se premiérem nestal předseda ODS Mirek Topolánek, ale šéf jejího poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý.

Článek

Předpoklád to však neúspěch Topolánkova úsilí protlačit svoji vládu Sněmovnou a ochotu prezidenta Václava Klause pověřit poté sestavením kabinetu úprávě Tlustého. Na počátku mělo být jednání z poloviny minulého týdne, kdy se tajně sešli Tlustý s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem.

Scénář, se kterým Právo obeznámily dobře informované zdroje z ODS, počítá se zvolením předsedy Sněmovny, na čemž by se v tajné volbě podíleli komunisté. Jejich první volba přitom je sociální demokrat.

Ustavením Sněmovny by se otevřela možnost pro jmenování nové vlády. Paroubkův kabinet by po skončení ustavující schůze musel podat demisi a prezident Klaus by nejspíš už příští týden jmenoval trojkoaliční vládu v čele s Topolánkem.

KSČM by posílila

Komunisté byli údajně ochotni hlasovat pro šéfa Sněmovny z řad ČSSD, ta však v úterý uvedla, že svého kandidáta stavět za současných okolností nebude.

Filip se s Tlustým dohodli, že by komunisté získali znovu post místopředsedy Sněmovny, jímž by se, stejně jako v minulém volebním období, stal Filip. Kromě toho by dostali dvě až tři předsednická křesla v poslaneckých výborech včetně některého z klíčových, jako je například výbor pro obranu a bezpečnost. Dosud KSČM šéfovala pouze výboru petičnímu, který nepatří mezi silové.

Podle zmíněného plánu se očekává, že by případná Topolánkova koalice, která se opírá ve Sněmovně pouze o sto mandátů, nezískala důvěru poslanců. O tu musí podle ústavy požádat do třiceti dnů od jmenování. Na rozdíl od volby předsedy Sněmovny probíhá hlasování o vládě veřejně po jménech. Zákulisní informace naznačují, že ani Klaus nedává chystanému Topolánkovu uskupení příliš velké šance.

Pokud by Topolánek neuspěl, měl by trumfy v rukou opět prezident. Ten již dal najevo, že by i při druhém pokusu jmenoval zástupce vítězné strany. Spekuluje se o tom, že by jím však napodruhé již nebyl Topolánek, ale právě Tlustý, který je v ODS dlouhodobě považován za jednoho z nejbližších Klausových lidí, na rozdíl od Topolánka. Klaus by mohl Tlustého nominaci zdůvodnit mj. i tím, že coby dlouholetý předseda poslaneckého klubu a zdatný vyjednavač bude mít větší šanci než Topolánek.

Využije šéf poslanců ODS jedinečné šance?

Jak nedávno řekl Právu jeden z členů nejužšího vedení ODS, který si nepřál být jmenován, má Tlustý v současné situaci jedinečnou a zřejmě poslední šanci získat funkci premiéra. Tlustý se v minulosti opakovaně snažil o zvolení alespoň do místopředsednického křesla ve straně, nikdy však neuspěl.

Tlustý ke spekulacím o svém případném dalším politickém angažmá včera Právu řekl: "Nic jsem o tom neslyšel."

Otázkou zůstává, jakou vládu by se pokusil případně Tlustý dohodnout. Podle úvah kolujících v politických kuloárech existuje v tomto případě několik variant. Pokud by ani Tlustý nedokázal vyjednat podporu například se soc. dem., která by byla těžko přijatelná pro řadu poslanců obou stran, nezbývalo by než se domluvit na předčasných volbách.

V úvahu však připadá i další pokus o pravo-zelenou vládu ODS, lidovců a zelených či menšinový kabinet občanských demokratů. Vládě by podle spekulací mohli dopomoci opět komunisté. Nejednalo by se však o formu trvalé dohody typu opoziční smlouvy, ale o jednorázové gesto vysvětlené potřebou zabránit hrozící politické a ústavní krizi.

Anketa

Vadil by vám Vlastimil Tlustý v čele vlády?
ano
82,8 %
ne
17,2 %
Celkem hlasovalo 6722 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám