Hlavní obsah

Plaga: Důvodem pro návrat žáků do škol nemá být práce rodičů

Praha

Důvodem pro návrat žáků do škol má být podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) hlavně samotné vzdělávání dětí, nikoli potřeba návratu jejich rodičů do práce. Řekl to v úterý na interaktivní konferenci Moonshot by Aspen CE Budoucnost vzdělávání.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

V současnosti se podle Plagy ukazuje, že někteří lidé berou vzdělávání jako ryze formální či nepodstatnou záležitost a za důležitější považují fungování průmyslu a firem. Podle ministra je potřeba tuto část společnosti přesvědčit, že docházka dětí do škol je potřebná kvůli jejich rozvoji, ne proto, aby mohli rodiče zpět do továren, řekl.

Školy jsou v současnosti kvůli epidemii covidu-19 zavřené a děti se učí na dálku. Výjimkou jsou školy vyčleněné pro děti zdravotníků a dalších vybraných profesí.

Chlíbek: Školy nemohou čekat na nejnižší čísla

Koronavirus

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by se žáci mohli do škol začít vracet nejdřív v druhé polovině dubna. Podle ministerstva školství by se to mělo týkat nejdřív hlavně nejmenších žáků a praktické výuky středoškoláků či vysokoškoláků.

Dlouhodobá distanční výuka může mít podle ekonoma Daniela Münicha z Národohospodářského ústavu Akademie věd do budoucna výrazné dopady na ekonomiku kvůli nižší budoucí produktivitě práce v důsledku poklesu vzdělanosti. Školy v Česku jsou zavřené nejdéle v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám