Hlavní obsah

Pithart sehnal podpisy pro ústavní stížnost na náhubkový zákon

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Novela trestního řádu, která médiím od prvního dubna zakazuje zveřejňovat informace z policejních odposlechů a jména obětí trestných činů, zřejmě zamíří k Ústavnímu soudu. Lidovecký senátor Petr Pithart již podle České televize (ČT) sehnal dostatek podpisů svých kolegů, aby mohl podat ústavní stížnost.

Článek

Pithart v ČT k zákonu mimo jiné řekl, že norma, která od prvního dubna vstoupila v platnost "zakládá nový problém, tedy možnost politiků skrývat se se svými špatnostmi před veřejností". Spolu s kolegy se proto rozhodl podat proti normě ústavní stížnost, pro kterou již sehnal potřebných 17 podpisů.

Novelu zákona chránící oběti trestných činů navrhlo ministerstvo spravedlnosti, poslanec ODS Marek Benda do ní včlenil i zákaz zveřejňování policejních odposlechů. Po jejím schválení se zvedla vlna kritiky z řad novinářů i jejich profesních organizací a zákon dostal přídomek "náhubkový", neboť média mají za to, že má především chránit politiky před nežádoucí medializací. Kritiky normy nepotěšil ani prezident Václav Klaus, který zákon odmítl vetovat.

Benda návrh hájil s tím, že má "omezit šíření drbů a pikantérií z odposlechů, nikoliv zabránit oprávněnému zveřejnění zásadních informací o nezákonnostech, kterých by se případně dopustil politik“. [celá zpráva]

Za porušení zákona nyní hrozí nemalá finanční sakce, případně až pětileté vězení, a to nejenom pro novináře, ale i diskutéry na internetových serverech, případně pro blogery. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám