Hlavní obsah

Pirátský poslanec si ve služebním bytě přitápěl těžbou kryptoměny

Novinky, ren, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na způsob, jak si přitopit ve studeném sněmovním bytě a ještě vydělat těžbou kryptoměn, přišel pirátský poslanec Tomáš Vymazal. Když se Sněmovna začala zajímat o skokové zvýšení nákladů na elektřinu, poslanec se omluvil a vydělané peníze slíbil poslat na charitu. Na případ upozornil server Aktuálně.cz.

Foto: Česká pirátská strana

Tomáš Vymazal, poslanec Pirátů za Jihomoravský kraj

Článek

Vymazal podle svých slov v bytě v Nerudově ulici těžil kryptoměnu Zcash. K tomu potřeboval výkonný počítač, který měl vysokou spotřebu elektrické energie, ale zároveň prý vyprodukoval značné množství tepla.

Poslanec tvrdí, že v bytě byla nesnesitelná zima (16 stupňů Celsia), a proto mu teplomet v podobě počítače přišel vhod. „Než mi Sněmovna dodala přímotop, přístrojem jsem si i topil, abych nezmrzl,” řekl Vymazal serveru.

Bartoš: Asi byl zvyklý těžit doma

Vymazalův stranický předseda Ivan Bartoš potvrdil, že na přelomu roku se na poslanecký klub Pirátů obrátilo v této věci vedení Sněmovny. „Vyřešili jsme to v rámci klubu,” popsal Bartoš, podle něhož měl Vymazal na těžbu zapojen přístroj se třemi grafickými kartami, jejichž výkon se k těžbě kryptoměn využívá.

Nechápu, jak ho to mohlo napadnout
předseda Pirátů Ivan Bartoš o těžbě kryptoměn Tomášem Vymazalem v poslaneckém bytě

„Již tenkrát argumentoval i tím, že mu také byla zima, což na věci z našeho pohledu nic neměnilo. Patrně byl zvyklý těžit doma, a tak si prostě krabici vzal dočasně na ubytovnu,” popsal motivaci. „Osobně nechápu, jak ho to mohlo napadnout,” uzavřel Bartoš.

Foto: Novinky

Ivan Bartoš

Vymazal se již za nevhodné jednání omluvil a slíbil, že výnos z těžby, který odhadl v řádu stovek korun, věnuje spolu s částkou za spotřebovanou elektřinu na charitu. Jak vysoká byla spotřeba energie, kancelář Sněmovny neuvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám