Hlavní obsah

Piráti napadli vysílání ČT2, odvysílali fiktivní jaderný výbuch

Právo, Novinky, ČTK, jky, lž
PRAHA/ČERNÝ DŮL

V neděli ráno vyděsila skupina počítačových pirátů tisíce lidí, když napadla vysílání ČT2 a pozměnila obsah pořadu Panorama. Napadla kameru umístěnou v Černém dole a odvysílala záběry fiktivního jaderného výbuchu v českých horách. Česká televize už zjistila majitele internetové adresy a podala trestní oznámení. Pachatelům hrozí za zhruba třicetivteřinový pirátský spot jeden rok vězení.

Článek

"Došlo k tomu, známe majitele internetové adresy, která může být s útokem na náš kanál spojena. Jméno si nechám zatím pro sebe, ale naši právníci podniknou veškeré kroky s tím související," řekl Novinkám mluvčí České televize Martin Krafl.

Diváci sledující ráno živé vysílání mohli mezi běžnými záběry na české hory vidět nejdříve oslnivý záblesk, a poté charakteristický hřib simulovaného atomového výbuchu. Ve chvíli, kdy skončily záběry z Černého dolu, naskočilo vysílání z Jeseníku. To mohlo u řady lidí vyvolat dojem, že výbuch se odehrál právě v tomto pohoří.

Podle Krafla nelze ze záběrů zachycujících atomový výbuch určit, kam přesně ho tvůrci umístili.

Není to první akce skupiny

Na internetových stránkách této skupiny, která už měla problémy s přelepováním plakátů v Praze, jsou k nalezení fotografie, které mohou pocházet z útoku na vysílání ČT. Dle lidí, kteří vysílání viděli, se v moment útoku kvalita obrazu značně zhoršila.

"K napadení nedošlo na Kavčích Horách. Pořád vzniká ve spolupráci s firmou Sitour Praha a napadena byla kamera v Černém dole. Odvysílané záběry byly opravdu velmi nevhodné a mohly vyděsit velké množství lidí. Podnikáme kroky, aby se nic takového neopakovalo. Řeší to jak naši technici, tak i právníci," dodal pro Novinky Krafl.

Anketa

Odsuzujete útok hackerské skupiny na vysílání ČT?
Ano
19,2 %
Mohlo to způsobit paniku
5 %
Považuji to za dobrý vtip
75,8 %
Celkem hlasovalo 60103 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám