Hlavní obsah

Pirát Michálek se na zastupitelstvu Prahy 1 vrhl na občana. Šířil prý dezinformace

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Velmi vyhrocená atmosféra panovala na úterním mimořádném zastupitelstvu Prahy 1, kde se hlasovalo o odvolání starosty Pavla Čižinského a koalice Praha sobě, Piráti a sdružení My, co tady žijeme (STAN, lidovci a Iniciativa občanů). Do sporů s občany se zapojil i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, když vystartoval po jednom z občanů držících transparent s heslem „Stydíme se za tebe, Pavle“.

Jakub Michálek na zastupitelstvu Prahy 1Video: Novinky

 
Článek

Na Žofíně se sešly zhruba dvě stovky občanů s transparenty jako „Podporujeme starostu Čižinského“ nebo „Koncepce místo populistických experimentů“. Tedy jak na podporu Prahy sobě a Pirátů, tak na podporu nově vznikající koalice.

Jednání se doslova zvrhlo v pořvávání mezi občany na zastupitele. Pokřikovali „hanba“, „shut up“ nebo „falešná kampaň ODS“

Čižinský a Piráti byli po bouřlivém jednání zastupitelstva odvoláni z vedení Prahy 1

Domácí

Na jednoho z občanů, který držel transparent s nápisem „Stydíme se za tebe, Pavle“ se doslova vrhl i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek s tím, že ačkoliv drží plakát, pod kterým jsou podepsáni Piráti, sám členem této strany není.

„Je to zmanipulovaná kampaň,“ pustil se bývalý místopředseda strany Michálek do občana, který následně Novinkám řekl, že volí Piráty.

Transparent zřejmě spíš než na Pavla Čižinského mířil na Pavla Nazarského, který je radním pro školství právě za Piráty.

Michálek: Ruské a mafiánské praktiky

„Určitě to není Pirát. Tohle jsou metody ruské dezinformační školy. Podobné dezinformace dělá ODS na Facebooku. Ujišťuji vás, že se proti všem těmto mafiánským praktikám budeme bránit,“ dodal pro Novinky Michálek.

„Táhni, komunisto. Jdi se oběsit. To je jak v roce 1948. Neplač,“ vyslechl si od občanů Michálek.

Kritiku si z „druhé strany“ si vyslechla i předsedkyně oblastního sdružení ODS Jaroslava Janderová, která Čižinskému vzkázala, že nebyl dobrým starostou. „Vykopali jste hluboké příkopy. Nebyl jste a nejste dobrým starostou Prahy 1,“ uvedla na jednání. „Falešná kampaň ODS,“ pořvával na ni další z občanů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zastupitelstvo Prahy 1 na mimořádném jednání, které má na programu odvolání starosty Pavla Čižinského z uskupení Praha 1 sobě (na snímku) a dalších členů rady a volbu nového vedení radnice.

„Nikdy takováto vyhrocená atmosféra na zastupitelstvu Prahy 1 nebyla. A to jsme už starosty odvolávali. Čím hlubší se teď vykopou příkopy, tím těžší bude je zakopat,“ zhodnotila jednání pro Novinky jedna z přihlížejících občanek a bývalá radní za ODS Jana Příhodová.

Nová koaliční smlouva mezi sdružením My, co tady žijeme, ANO, ODS a TOP 09, kterou mají Novinky k dispozici, byla uzavřena v úterý před jednáním a zavazuje strany k tomu, aby nejpozději dva měsíce od potvrzení svých pozic vytvořily programové prohlášení na roky 2020 až 2022. Chtějí zároveň navázat i na práci končícího vedení.

Aby došlo k ukončení stávající koalice, ale muselo odsouhlasit i úterní mimořádné zastupitelstvo, které bylo svoláno na 16. hodinu.

Reklama

Související články

Čižinský a Piráti ve vedení Prahy 1 končí

Koalice Praha 1 sobě, Piráti, Zelení pro jedničku a sdružení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), se rozpadá. Po několikaměsíčních sporech...

Výběr článků

Načítám