Hlavní obsah

Pezoldová ve sporu o Schwarzenberský palác opět neuspěla

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Alžběta Pezoldová ve čtvrtek opět neuspěla ve sporu o Schwarzenberský palác. Městský soud v Praze nevyhověl jejímu odvolání proti rozsudku soudu prvního stupně, který jí loni budovu nevydal.

Foto: David Veis, ČTK

Alžběta Pezoldová na archivním snímku

Článek

Nepomohla ani argumentace nálezu Ústavního soudu, který nedávno zrušil rozsudky soudu, které odmítly rodině vydat Schwarzenberskou hrobku v Domaníně u Třeboně. Jejím vydáním prý soud nebránil majetková práva Pezoldové, ale její právo na soukromý život garantované listinou základních práv a svobod.

Právní zástupce Pezoldové Viktor Rossman nevyloučil, že rodina podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Může však zvolit i druhou cestu. Městský soud totiž žalobě vyhověl zrušením části prvoinstančního rozsudku.

Nižšímu soudu uložil znovu přezkoumat, zda paláce nebyly součástí majetku Adolfa Schwarzenberga v době jeho smrti.

Dědicové, kterými jsou Pezoldová a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, by se v případě úspěchu mohli o majetek ucházet v rámci dědického řízení. To probíhá u Nejvyššího soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám