Hlavní obsah

Petříček po jednání s Babišem: Pocheho funkce na ministerstvu zahraničí zanikne

Aktualizováno

Kandidát na ministra zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po úterní schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) uvedl, že po svém jmenování zruší funkci politického tajemníka, kterou nyní zastává europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Poche byl původně adeptem na ministra, ale prezident Miloš Zeman jej odmítl jmenovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kandidát ČSSD na ministra zahraničí Tomáš Petříček přichází na schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Článek

„Ve chvíli, kdy bude řádně jmenován ministr zahraničních věcí, tak pozice politického tajemníka ministra zahraničních věcí už není nutná,” řekl Petříček.

„Politický tajemník byla pozice, která vznikla v době, kdy pan ministr (vnitra a pověřený ministr zahraničí) Jan Hamáček (ČSSD) musel zastávat obě role, takže v tuto chvíli tato pozice zanikne jmenováním,” doplnil.

„Pan Petříček mě ubezpečil, že pan Poche už nebude působit na ministerstvu zahraničních věcí, to si myslím, že je důležité,” potvrdil Babiš. „Je to důležité, abychom měli ministra, který je svéprávný, samostatný, kterého nikdo neřídí zezadu,” doplnil.

Babiš už minulý týden na post navrhl Petříčka a předpokládá, že jej Zeman jmenuje. S prezidentem bude Babiš jednat v úterý večer. Poche se podle jeho dřívějšího vyjádření může vrátit do Bruselu.

Zeman již dříve konstatoval, že Petříček, který v současnosti působí na ministerstvu coby náměstek, má slušné kvalifikační předpoklady vykonávat funkci ministra.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miroslav Poche je nyní tajemníkem na ministerstvu zahraničí, podle premiéra Andreje Babiše se může vrátit do Bruselu.

Pocheho odmítl Zeman jmenovat kvůli jeho údajným proimigračním postojům.

Petříček po jednání s premiérem dále uvedl, že jednou z jeho priorit bude sjednocení zahraniční politiky. Babiš mu doporučil, aby se setkal s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou a dohodl se s ní na ekonomické diplomacii.

„Mým cílem je, aby Česká republika mluvila navenek jedním hlasem. Proto jsme hovořili o spolupráci mezi úřadem vlády a ministerstvem zahraničí v klíčových oblastech, jako je Sýrie, Libye, vztahy v rámci Evropské unie. V tomto směru myslím, že s panem premiérem budeme schopni nalézt společnou prezentaci navenek,” uvedl Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám