Hlavní obsah

Petříček je protekční spratek a ČSSD si dělá z ministerstva buňku, tvrdí Zahradil

Novinky, Renáta Bohuslavová

Překvapivě ostře se pustil do ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) europoslanec ODS Jan Zahradil. Ministr je podle něj protekční spratek, který neuspěl v žádných volbách a na ministerstvu si vytváří pražskou buňku ČSSD. Ministr Petříček kritiku odmítá s tím, že jde o odborníky a politické náměstky, kteří nespadají pod služební zákon.

Foto: Koláž Novinky.cz

Jan Zahradil a Tomáš Petříček

Článek

„Proč mají neúspěšní politici z ČSSD ovládat tak důležité ministerstvo, jako je zahraničí? Resort by bylo záhodno přejmenovat na Úřad pro zaměstnávání členů (pražské) ČSSD,” pustil se do složení a změn v resortu europoslanec ODS Jan Zahradil. Ve vedení úřadu je podle jeho informací až 35 procent členů soc. dem.

Europoslanec občanských demokratů kritizoval změny na postu náměstků, kdy končící politický náměstek a bývalý pražský zastupitel ČSSD Lukáš Kaucký směřuje na velvyslanectví do Bulharska a nahradit ho má Radek Hlaváček.

Na dosud volné místo dalšího politického náměstka by měla usednout Anita Grmelová. Všichni jsou členy pražské organizace ČSSD. Stejně jako další náměstek Aleš Chmelař, který byl dříve tajemníkem pro evropské záležitosti a je zároveň manželem ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Za devět měsíců v resortu jsem dokázal, že rozhodně nepotřebuji žádnou protekci
Tomáš Petříček (ČSSD), ministr zahraničí

Ministr výhrady i vytváření jakékoliv pražské buňky odmítá. Jde podle něj o zkušené odborníky. „Jde o dva politické náměstky, kteří nejsou pod služebním zákonem. Ať mi pan europoslanec doloží jména těch 35 procent ČSSD. Mohu s čistým svědomím říct, že přednost vždy dostávají kariérní diplomati, a mohu potvrdit, že jediná poloviční nominace je pan Kaucký, ale proto, že pět let pracoval na ministerstvu,” uvedl ministr.

Zahradil: Petříček je jako protekční spratek

Podle Zahradila se jedná o pražskou politickou kliku řízenou neformálním pražským šéfem Miroslavem Pochem, který byl původním nominantem na post ministra zahraničí, ale Miloš Zeman ho odmítl jmenovat.

„Ministra Petříčka opravdu považuji za prodlouženou ruku pražské organizace ČSSD. Nikdy neprošel žádným volebním testem s výjimkou komunálních voleb, kde zkrachoval. Takže na ministerstvo ho dosadil Poche jako nějakého protekčního spratka,” nešetřil kritikou ministra Zahradil.

„Snažím se i vůči svým názorovým oponentům chovat slušně a myslím, že za devět měsíců v resortu jsem dokázal, že rozhodně nepotřebuji žádnou protekci,” reagoval pro Novinky ministr Petříček. Sociální demokracie v pražských volbách ani ne před rokem propadla a se ziskem 2,87 se nedostala ani do zastupitelstva.

Babiš: Jde o papalášství

Ministra hájí předseda strany Jan Hamáček s tím, že nejde o žádné zabetonování státní služby, jak Zahradil tvrdí. Političtí náměstci podle něj v případě konce ministra skončí s ním.

Svého koaličního partnera naopak nešetří premiér Andrej Babiš. „Číslo 35 procent je pro mě zarážející. Je to jasný úkaz papalášství a zneužívání veřejných pozic,” komentoval situaci Novinkám premiér s tím, že jejich strana naopak dosazuje odborníky, nikoliv členy strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám