Hlavní obsah

Petříček do Kuvajtu nezamíří, země návštěvu zrušila

Cesta ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) do Kuvajtu, která měla proběhnout koncem týdne, se neuskuteční. Kuvajtská strana návštěvu kvůli bezpečnostní situaci v regionu zrušila. Uvedl to v pondělí tiskový odbor ministerstva zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

Petříčkova cesta do Kuvajtu měla podpořit vzájemné diplomatické aktivity, naposledy byl český ministr zahraničí v této blízkovýchodní zemi v roce 2004. Ministr se měl do Kuvajtu přesunout z návštěvy Indie, na kterou odletěl v pondělí.

Provázet ho měla podnikatelská delegace a ministr měl v zemi zahájit podnikatelské fórum s kuvajtskou obchodní komorou.

Kuvajtská strana však z bezpečnostních důvodů návštěvu zrušila. V sousedním Iráku se v minulém týdnu střetly Spojené státy s Íránem. Američané v Bagdádu zabili velitele íránských jednotek Kuds Kásima Sulejmáního. Írán na to odpověděl raketovým útokem na základny mezinárodních sil v Iráku. Kvůli bezpečnostní situaci se část vojáků mezinárodní koalice přesunula z Iráku do Kuvajtu.

Írán přiznal sestřelení ukrajinského letadla. Raději bych zemřel, řekl generál

Blízký a Střední východ

Podle ministerstva zahraničí se bude hledat nový termín pro cestu Petříčka do Kuvajtu. V současné chvíli se ale nedá odhadnout, zda se návštěva uskuteční ještě letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám