Hlavní obsah

Petříček: Česko by mohlo přijmout 14 sirotků, které našla Šojdrová

Novinky, ren

Česko je podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) dostatečně velká země na přijetí 14 syrských dětí z uprchlických táborů. Ministr tak podpořil návrh europoslankyně Michaely Šojdrové, která z Řecka přivezla seznam dětí, které by mohlo Česko přijmout. Šojdrová minulý rok vyzvala k tomu, aby bylo z táborů v Řecku do Česka přemístěno 50 sirotků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Článek

„Myslím, že Česko je dostatečně velká země, která by čtrnácti malým dětem, které si odskákaly konflikt v Sýrii, mohla pomoct,“ řekl v úterý na snídani s novináři Petříček.

Výzvu podle něj europoslankyně Michaela Šojdrová (lidovci), která se osudem sirotků zabývá dlouhodobě, směřovala na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a Petříček bude další postup řešit s ním.

„Pokud paní europoslankyně najde konkrétní sirotky v Řecku, tak bychom měli být připraveni je přijmout. Budu jednat s panem ministrem Hamáčkem, jak bude ČR dál postupovat,“ doplnil Petříček.

O seznamu 14 dětí informovala Šojdrová minulý týden ve Štrasburku poté, co se z Řecka vrátila.

Reakce na Babišovu výzvu

„Já jsem jela s vizí, že nemůžeme dál otálet, a proto jsem požádala o indikativní seznam těchto dětí a ten seznam jsem přivezla proto, abych splnila, řekněme, výzvu pana premiéra i pana ministra, který řekl: ,Kde máte ty děti, když přivezete jejich seznam, tak ministerstvo bude spolupracovat na tom, aby tyto děti do České republiky mohly být přivezeny,’,” uvedla minulý týden europoslankyně. [celá zpráva]

Europoslankyně koncem října oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto.

Premiér Babiš ale projekt označil za nesmyslný; tvrdí, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti.

Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu. [celá zpráva]

Anketa

Jak by se měla ČR zachovat v případě sirotků v řeckých uprchlických táborech?
Měla by některé děti přijmout
14,1 %
Měla by dětem pomoci výstavbou centra v Sýrii
19,2 %
Neměla by se v pomoci těmto dětem jakkoliv angažovat
66,7 %
Celkem hlasovalo 6955 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám