Hlavní obsah

Pětina lidí nemá v pořádku plíce

Právo, Václav Pergl

Více než pětina lidí nemá plíce v pořádku. Zjistili to v listopadu čeští pneumologové při letošním Světovém dnu chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN).

Foto: Profimedia.cz

Lékař se snímky plic. Ilustrační foto

Článek

Na stáncích v nákupních centrech a v otevřených ordinacích pneumologů vyšetřili plíce 1480 zájemcům. Normální nález nemělo 22 procent vyšetřených – to je o 10 procent více než při stejné akci v loňském roce.

„Letos se přišlo nechat vyšetřit 1480 zájemců: 835 jich navštívilo některou z ambulancí, 645 lidí přišlo ke stánku v obchodním centru,“ popisuje předseda Českého spolku proti plicním nemocem Stanislav Kos výsledky preventivní akce.

„Návštěvníkům lékaři provedli jednoduché vyšetření pomocí spirometrie. U 22 procent z nich pojali podle naměřených plicních funkcí podezření na CHOPN a doporučili jim další vyšetření,“ dodal.

V současnosti se s CHOPN u plicních lékařů léčí přibližně 300 tisíc pacientů, dalších zhruba 300 tisíc lidí o své nemoci neví. Zpočátku se onemocnění projevuje chronickým kašlem, lidé se zadýchávají, vykašlávají hleny a jsou unavení.

„Pokud se nezačnou zavčas léčit a nepřestanou okamžitě kouřit, končí desítky z nich ročně s výrazným zhoršením příznaků, takzvanou těžkou exacerbací, na akutním příjmu českých nemocnic,“ říká Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Hlavně kuřáci

CHOPN mají z 80 procent kuřáci, přestat kouřit je tak prvním pokynem, který pacient od lékaře kromě diagnózy uslyší.

„Lidé by se měli o své zdraví starat celoročně a nečekat jen na veřejné preventivní akce. Pokud někdo dlouhodobě kašle nebo se zadýchává, měl by navštívit svého praktického lékaře kdykoliv během roku. Ten jej vyšetří a v případě podezření na plicní onemocnění odešle ke specialistovi,“ dodává primář Kos.

Časný záchyt nemoci je pro prognózu zásadní. Čím dříve lékař CHOPN pacientovi zjistí, tím větší šanci má na úspěšnou léčbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám