Hlavní obsah

Petici proti povinnému očkování podepsalo 3200 hasičů, policistů a vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 3200 policistů, hasičů, záchranářů či vojáků se připojilo k petici proti povinnému očkování profesních skupin proti nemoci covid-19. Upozorňují, že požadavek může vést k odlivu profesionálů a ohrožení funkcí sborů integrovaného záchranného systému (IZS). Uvedli to v pondělí zástupci Iniciativy 21. Deklaraci podle nich podepsalo celkem 14 000 lidí, z toho zmíněných 3200 členů bezpečnostních složek.

Foto: Zinken Paul, ČTK

Ilustrační foto

Článek

U policejního sboru je zhruba 40 000 příslušníků, u armády 23 000, hasičů je přes 10 000. Po druhé dávce očkování je podle vyjádření mluvčí policejního prezidia Ireny Pilařové z konce loňského listopadu 75,6 procenta policistů. V hasičském sboru je očkováno zhruba 76 procent lidí, v armádě zhruba 85 procent.

„Proočkovanost v našich řadách je daleko nad celostátním průměrem, absolutní většina z nás je mimo rizikové skupiny. Doposud jsme bez jakýchkoliv problémů vykonávali naši práci i bez očkování a hodláme v tom pokračovat i nadále,“ uvedli v petici příslušníci IZS. Povinné očkování je podle nich proto irelevantní a pravděpodobně přinese daleko více škody než užitku.

Vláda chce vyhlášku změnit

Očkování má být podle vyhlášky schválené bývalou vládou ANO a ČSSD povinné od letošního března pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro lidi nad 60 let, ve svých dosavadních vyjádřeních byli jeho zástupci proti plošnému povinnému očkování.

Válek: Pro seniory povinné očkování zrušíme

Domácí

Signatáři dále poukazují na vážný personální stav bezpečnostních složek, zejména policie. Policejní prezident Jan Švejdar, jenž má v pondělí odeslat ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) žádost o propuštění ze služebního poměru a do civilu plánuje odejít ke konci března, loni  v listopadu uvedl, že by policie mohla ztratit až 10 000 lidí, kteří dosud odmítají očkování proti covidu-19.

„Nátlak na očkování působí již nyní. Někteří z členů IZS a ozbrojených sil se už rozhodli ukončit svůj služební nebo pracovní poměr,“ uvádí se dále v deklaraci.

Policejní prezident Švejdar nuceně končí

Domácí

Iniciativa se loni na konci prosince obrátila v otevřeném dopise na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Skupina lékařů, zdravotních sester, hasičů, policistů či právníků v něm požadovala, aby bezodkladně zrušil vyhlášku o povinném očkování některých profesí a lidí nad 60 let proti covidu-19. Povinné očkování zdravotníků ohrožuje podle nich už nyní přetížený systém zdravotní péče, který přitom trpí chronickým nedostatkem pracovníků. Hrozí odchody nejen zdravotníků, ale i sociálních pracovníků, policistů i hasičů, soudí signatáři.

V Česku už vzniklo několik petic pro povinné očkování i proti němu, podepsaly je desetitisíce lidí.

Anketa

Souhlasíte s povinným očkováním příslušníků IZS?
Ano.
19,7 %
Ne.
80,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13230 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám