Hlavní obsah

Petice žádá odchod ředitele ZUŠ v Opavě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně dusný závěr má končící školní rok v Základní umělecké škole Václava Kálika v Opavě. Učitelé a rodiče žáků začali před několika dny podepisovat petici, která žádá odchod ředitele školy Petra Boučka. Ke vzniku petice přispěl i zásah záchranky ve škole poté, co jedna z učitelek kvůli vypjaté situaci zkolabovala. Ředitel nechce aktuální bouřlivé dění komentovat.

Foto: Mapy.cz

Základní umělecká škola Václava Kálika v Opavě

Článek

Petici, kterou zorganizovali rodiče jednoho z žáků, podepsalo už více než 300 lidí, a to především rodičů a také současní i bývalí učitelé i pedagogové jiných uměleckých škol, kteří situaci dobře znají.

Podpisová akce upozorňuje na dlouhodobě klesající prestiž jedné z největších základních uměleckých škol v Moravskoslezském kraji a na údajně nekompetentní kroky ze strany vedení, zejména na necitlivou likvidaci několika hudebních souborů a sborů s dlouhou tradicí.

Spolu s peticí v současnosti řeší Česká školní inspekce i obsáhlou stížnost na ředitele, kterou podala školní odborová organizace. „Za jeho vedení došlo ke zrušení nebo omezení minimálně osmi souborů, které školu úspěšně reprezentovaly řadu let. Téměř veškeré zaměření školy je soustředěno především na interpretaci populární hudby a výuka klasické hudby je potlačována do pozadí stejně jako účinkování dětí v malých souborech zabývajících se interpretací klasické a folklorní hudby,“ píše se ve stížnosti učitelských odborů.

Základní umělecká škola Václava Kálika přitom patřila v minulosti k nejúspěšnějším zařízením tohoto typu. Pedagogové tam chodili učit za odměnu. V posledních několika letech zde ale panuje napjatá situace. „Zeptejte se dnes učitelů z okolních uměleckých škol, zda by chtěli učit v Opavě. Všichni to odmítnou. Učit v neustálých omezeních, v nedůvěře a v nesvobodě se žádnému kvalitnímu a rozumnému pedagogovi nechce,“ říká iniciátorka petice Jana Kimmelová, která učí na jiné umělecké škole.

Záchranka ve škole

Jak stojí ve stížnosti učitelských odborů, v pedagogickém sboru došlo k rozvratu vzájemných vztahů, učitelé jsou ve stresu a pod stálým velkým psychickým tlakem. „Škola už dávno není vstřícné a bezpečné místo pro žáky i jejich pedagogy,“ píše se ve stanovisko odborů, které spolu s Českou školní inspekci dostali na stůl i zástupci Moravskoslezského kraje a ministerstva školství.

Ředitel školy Petr Bouček ke stížnostem a k petici nechtěl blíže vyjádřit. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Stížnost řeší Česká školní inspekce a počkáme si na její závěry,“ řekl ředitel. Veškerou kritiku šmahem odmítl za lživou a dále se o věci nechtěl bavit.

Pouhý jeden den po odeslání stížnosti odborů přitom ve škole zasahovala záchranná služba, protože jedna z učitelek zkolabovala. Podle jejích kolegů to bylo kvůli tomu, že nezvládla neustálý tlak. „Mohu potvrdit, že jsme byli voláni k 44leté ženě kvůli prekolapsovému stavu. Pacientku s nevolností a závratěmi jsme převezli do Slezské nemocnice v Opavě,“ uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl, nicméně podotkl, že v ten panovala i vysoká vedra a podobných zásahů bylo více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám