Hlavní obsah

Petice poslancům: Nepodpořte Rusnokovu vládu, je to Zemanův útok na ústavu

Novinky, val
Praha

Skupina tří pražských právníků zveřejnila v neděli ráno na internetu výzvu adresovanou poslancům, které nabádá, aby vládě Jiřího Rusnoka nevyslovili podporu. Vadí jim zejména kroky prezidenta Miloše Zemana a způsob, jakým Rusnoka dosadil do čela vlády. Za jediný den připojilo svůj podpis pod tuto výzvu přes 400 lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci ke kauze jmenování Martina Putny profesorem.

Článek

„Říkali jsme si, že situace je taková, že je potřeba se k ní vyjádřit,“ řekl Novinkám Jiří Slavík, jeden z iniciátorů výzvy nazvané Zvyklosti nejsou hlouposti.

Vadí mu zejména jmenování Jiřího Rusnoka premiérem v době, kdy Sněmovna deklarovala většinu 101 poslanců a nabídla předsedkyni vlády. „Prezident se nezachoval tak, jak předpokládá ústava, a proto jsme se rozhodli založit tuto petici,“ vysvětlil Slavík.

Poukázal přitom na dynamiku, s jakou podpisy pod jejich výzvu přibývají. Elektronickou petici spustili v neděli ráno, do pondělní 10. hodiny se pod ní podepsalo 450 lidí. Předpokládá proto, že množství podporovatelů ještě značně vzroste, což dodá jejich výzvě potenciál politiky skutečně zaujmout.

Prezident útočí na ústavu

Nejpozději ve středu pak chtějí autoři projektu zaslat výzvu i s podpisy všem poslancům.

„Ostře nesouhlasíme s tím, že prezident republiky označuje ústavní zvyklosti za idiotský pojem, a považujeme tento útok na ústavu a ústavní zvyklosti za ohrožení těch hodnot, které od roku 1989 opět sdílíme s civilizovanou Evropou,“ stojí například ve výzvě.

„Považujeme tento krok prezidenta (jmenování vlády, která nevzešla z dohody parlamentních stran) za pokus bezprecedentním způsobem narušit principy parlamentní demokracie a usurpovat si moc na úkor parlamentu,“ dodávají autoři.

Poslance pak nabádají, aby „odmítli svévoli prezidenta“ a „nadřadili úsilí o zachování role parlamentu jako politického suveréna nad krátkodobý politický prospěch a osobní zájmy“.

Anketa

Podpořili byste výzvu proti podpoře Rusnokovy vlády?
Ano
38,2 %
Ne
61,8 %
Celkem hlasovalo 6156 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám