Hlavní obsah

Pět procent respirátorů vyrobených na lince z Tchaj-wanu půjde do první linie

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

První nano respirátory třídy FFP2 v týdnu vyjely z výrobní linky věnované tchajwanskou vládou Česku. Po tři roky ji bude provozovat zlínský podnik SPUR, který se zabývá výrobou plastových výrobků a od loňského roku se zaměřuje i na respirátory a roušky z nanomateriálu.

Tchajwanská linka SPURVideo: SPUR

 
Článek

Linky do České republiky Tchaj-wan slíbil dodat po loňské návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). První dvě dorazily do Česka v závěru ledna.

„Přeprava byla poměrně rychlá, protože linka byla dopravena letecky. I s celním odbavením to trvalo týden,“ sdělil Právu obchodní manažer značky SPURTEX® David Pospíšil. Do Zlína se linka dostala v závěru února a prvního spuštění se dočkala v těchto dnech.

Bylo třeba ji sestavit, technologicky upravit na produkci respirátorů, které vyrábí SPUR, a zahájit zkušební výrobu.

„Výhodou je, že máme všechny potřebné certifikáty a kontrolu kvality. A také zkušenosti s montáží předchozích sedmi linek. Proto jsme byli schopní výrobu rozběhnout v krátké době. Z tohoto důvodu jsme také byli vybráni pro její provozování,“ přiznal Pospíšil.

Podívejte se, jak funguje linka, která vyrobí milion respirátorů za měsícVideo: Novinky

Tchajwanská linka navýší stávající měsíční kapacitu výroby nano respirátorů ve společnosti SPUR ze čtyř na pět milionů kusů.

„V současné chvíli se dobrovolně zavazujeme k předání pěti procent z měsíčně vyprodukovaného množství nano respirátorů z této linky zdarma lékařům v nemocnicích,“ řekl Pospíšil. Z milionu vyrobených kusů tak z této linky zamíří zdarma do první linie 50 tisíc nano respirátorů.

Kvalita pro zdravotníky

„Půjde primárně o nemocnice, protože zdravotníci kvůli výběrovým řízením, která jsou orientovaná na cenu, nemají možnost dostat tu nejkvalitnější a nejspolehlivější ochranu, kterou by jako první zasloužili. S některými jsme v kontaktu již od jara, zejména s těmi ve Zlínském kraji, ale třeba také na Vysočině. V tuto chvíli sestavujeme plán, jakým způsobem budeme tyto dary institucím zajišťovat,“ sdělil Pospíšil.

Od začátku roku již věnoval SPUR z ostatních linek potřebným přes 200 tisíc respirátorů. Zásadní je ale pro firmu prodej.

Linky darované z Tchaj-wanu začaly s výrobou respirátorů

Domácí

„Dříve jsme se zaměřovali zejména na dodávky pro Zlínský kraj, chtěli jsme zajistit soběstačnost regionu, ale nyní nás slovují úřady, velké i menší firmy a další instituce, například Policie ČR. Klíčový je pro nás v tuto chvíli český trh, i když okrajově dodáváme i do Velké Británie, Německa a na Slovensko,“ podotkl Pospíšil.

Technicky dokonalá

S tchajwanskou linkou jsou v podniku spokojení.

„Jedná se prozatím o technicky nejdokonalejší zařízení, které jsme od zahájení výroby nano respirátorů v květnu 2020 u nás umístili. Jejím výrobcem je renomovaná tchajwanská společnost NCM, která se výrobě takových linek věnuje již patnáct let. A jsme velmi potěšení, že se Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář (TECO), jakožto zástupce tchajwanské vlády, rozhodla nakonec učinit dohodu ve formě daru této linky pro Česko právě od renomovaného výrobce,“ dodal Pospíšil.

Foto: SPUR

Měsíčně z nové tchajwanské linky vyjede milion kusů nano respirátorů FFP2.

Výrobní linka je v majetku státního podniku Technický a zkušební ústav stavební Praha. Ve společnosti SPUR zůstane po dobu tří let s možností prodloužení této spolupráce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám