Hlavní obsah

Peake chce přebrat Johnovi vedení VV

Právo, Jan Martinek

Zprávy o tom, že uvnitř nejmenší koaliční strany Věcí veřejných existují dvě křídla - "bártovci" a "peakovci" -, místopředsedkyně VV Karolína Peake odmítá. Nicméně v rozhovoru pro Právo potvrdila, že je připravená jít do boje o post šéfa strany. Jasně se také distancuje od způsobu, jakým její straničtí kolegové vyvolali vládní krizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dvojnásobná místopředsedkyně (vlády a VV) Karolína Peake

Článek

Je po koaliční schůzce jasno, že Nečasova vláda vydrží do řádných voleb?

Doufám, že ano, a doufám, že už nikdo nebude vysílat signály o neustálých šarvátkách a rivalitě. Vím, že to samé jsme říkali už před rokem a nedodrželi jsme to. Je ale v zájmu všech stran, nejen koaličních, obnovit důvěru v politiku jako takovou.

Ty signály jste ale vyslali především vy. Bylo nutné vyhrožovat demisemi ministrů, abyste dosáhli koaličního jednání?

Moje strategie to nebyla. Já byla proti tomu, abychom vyvolali koaliční jednání takovým způsobem. Bylo mi jasné, že to bude nesrozumitelný a nešťastný způsob. Ve VV byla frustrace, že jsme několik měsíců marně žádali jednání K9 o rozšíření pravomocí NKÚ a o dalších neřešených věcech. Nakonec přišly debaty, co se vlastně stalo uplynulý rok, kdy se rozštěpil náš poslanecký klub. Část strany, v regionech i ve vedení, cítila hlubokou křivdu. Jsme ale stranou rozumu, nikoliv stranou emocí, a přes tyto křivdy bychom se měli přenést. Přišli jsme sem dělat práci, měli bychom si přestat stěžovat na to, že nám někdo ublížil.

Jak je to s rozdělením klubu na „peakovce“ a „bártovce“?

Toto označení odmítám. Je pravda, že v souvislosti s událostmi posledních dnů jsme já i Vít Bárta zastávali opačné postoje. Nebyli jsme jediní, ani ve vedení strany, ani v regionech, ani v poslaneckém klubu nebyl jednotný názor, jak postupovat. Ti, kteří zastávali názor, že máme přistoupit k razantním opatřením, teď vidí, že to nebyla nejlepší strategie.

Připouštěli jste si vůbec alespoň na chvíli možnost, že by vláda padla a byly by předčasné volby? Pro vaši stranu by byly fatální.

Odchod z vlády považuji za věc velmi závažnou. Hrozba opuštění koalice je legitimním nástrojem, jak něco prosadit, ale musí to být něco zásadního, na čem stojí vaše existence ve vládě. Nemyslím si, že bychom teď byli v takové situaci, že bychom si to mohli dovolit.

Nevypadá to spíš jako vydírání?

Mně to opravdu připadalo jako naprosto zbytečná strategie. Prošli jsme za poslední dva roky obdobími, kdy jsme mohli nechat vládu padnout, a nikdo by nám to nemohl vyčítat. Já jsem odchod z vlády prosazovala loni, kdy jsme přišli o ministerstvo vnitra. Tu pravou a srozumitelnou chvíli jsme tehdy nevyužili.

Podle posledního průzkumu by vás volilo jen 1,4 procenta lidí. Neděsí vás to?

Nijak to nepodceňuji, ale ani nepřeceňuji. VV mají šanci, pokud ve vládě zůstanou a budou prezentovat své výsledky a úspěchy, a těch máme celou řadu.

Bohužel jsme tu v posledním týdnu měli takovou mediální mlhu, takže nikdo nepostřehl, že vešel v účinnost zákon o veřejných zakázkách z dílny ministerstva pro místní rozvoj, stejně tak novela zákona o rozhodčím řízení, také zásadní a průlomová novela podle našeho návrhu. Takový způsob prezentace naší strany považuji za mnohem lepší než ten, který jsme momentálně předvedli.

Takže jste to nezvládli mediálně. Neznamená to podle vás, že selhalo vedení strany? Že selhal Radek John jako předseda, kterého už pražský region VV vyzval k rezignaci?

Rozhodně nebudu ten problém personifikovat na jednu osobu, myslím, že celé vedení strany by si mělo sednout a jasně říci, jestli tento politický styl je ten, který chceme provozovat i nadále. Protože tenhle styl nás přivedl právě k těm preferencím, které jste zmiňoval.

Nebylo by potom lepší změnit ideovou konferenci na volební? I po tom regiony volají.

I o tom bude na pátečním grémiu řeč. Je pravděpodobné, že dojde k volební konferenci.

Budete kandidovat na předsedkyni?

Kandidovala jsem před rokem, ještě jednou to tedy zkusím.

Co z vašich připomínek se vám na koaliční schůzce podařilo prosadit?

Dokončili jsme ekonomický balíček a v něm je řada věcí, které můžeme prezentovat jako výsledek toho, co do jednání vnesly VV. Rozhodně to ale není výsledek ultimát posledních dnů jako spíš výsledek pečlivého a dlouhodobého vyjednávání ekonomických ministrů. Například zachování dvojí sazby DPH, že se nebude sjednocovat na dvaceti procentech. Nezmrazení důchodů, ale aspoň částečná valorizace. Nezrušení porodného byl také náš návrh.

Zůstanou potraviny ve snížené sazbě DPH? O nich se vloni vedly vzrušené debaty.

Ano, ty tam zůstanou.

A knihy a tisk?

Měly by tam zůstat.

Řešili jste škrty ve školství, kvůli kterým rezignoval Josef Dobeš?

I v rámci revize koaliční smlouvy jsme se snažili nalézt takové úpravy, které nám umožní i v rámci vázání těch 2,5 miliardy nesahat na platy učitelů. Budeme se o to velmi snažit, jde o zavedení nikoliv školného, ale zápisného, které spolu s dalšími opatřeními umožní dalšímu ministrovi školství zachovat závazek VV, že platy učitelů se nesníží. Nového ministra bychom měli vybrat do dvou týdnů.

Budete sahat po stranickém kandidátovi, nebo po odborníkovi?

To zatím nechci komentovat, zatím stále máme několik kandidátů.

Koalice schválila i dvacetiprocentní daň plus solidární příspěvek. Nezavazovala se tato pravicová vláda původně, že nebude zvyšovat daně?

To byla původně podmínka ODS a TOP 09, takže i toto může být prezentováno jako úspěch VV. Všichni v něčem ustoupili a v něčem vyhráli. Toto je věc, ve které ustoupili naši partneři.

Jak se vám vůbec jednalo s Miroslavem Kalouskem, který nešetřil invektivami?

Neberu koaliční jednání jako společenský dýchánek, na kterém mi musí být vždy příjemně. Bylo to naprosto věcné, pracovní jednání.

V pátek bude vynesen rozsudek nad Vítem Bártou. Pokud bude byť nepravomocně odsouzen, vzdá se poslaneckého mandátu, jak mu radí mnozí politici?

Nevím o tom, že by plánoval vzdát se mandátu, ale jasně hovořil o tom, že by rezignoval na funkci předsedy poslaneckého klubu. Myslím, že je fér dát jemu prostor, aby jasně prezentoval svoje další kroky poté, co obdrží rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám