Hlavní obsah

Patriarcha husitské církve Schwarz rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Patriarcha Církve československé husitské Jan Schwarz na sobotním sněmu odstoupil z funkce. Osobně to potvrdil Právu s tím, že důvodem jsou spory do kterých se dostal s vedením církve.

Článek

Sedmačtyřicetiletý Schwarz se k odstoupení rozhodl po sporu o to, kdo povede dnešní kajícnou bohoslužbu. Ucházel se o ni jak Schwarz, tak emeritní patriarcha Josef Špak. Schwarz proto delegáty sněmu vyzval, aby hlasovali, kdo má bohoslužbu sloužit. Když nezískal většinovou podporu, oznámil svou rezignaci, uvedla Tonzarová.

Podle mluvčí ústřední rady Hany Tonzarové zatím není jasné, zda bude odpolední program sněmu prodloužen. Na programu je ještě debata o případných změnách v církevní ústavě. Podle Tonzarové není pravděpodobné, že by byl ještě dnes zvolen nový patriarcha. "Dá se předpokládat, že bude jmenován dočasný správce," řekla.

Rozkol v husitské církvi trval již delší dobu. Biskupové a Schwarz se navzájem obviňovali z nečistých záměrů při nakládání s penězi a majetkem církve a z nedemokratičnosti.

Část vedení církve zbavila Schwarze až do dnešního sněmu všech funkcí už před několika týdny. Bývalý patriarcha to však považoval za protiprávní.

Schwarz, který byl sedmým patriarchou v osmdesátileté historii tohoto národního reformačního křesťanského společenství, původně dnešní sněm svolal právě kvůli vyslovení důvěry, nebo nedůvěry své osobě.

K Církvi českosloslovenské husitské se v roce 2001 přihlásilo 99.000 lidí. Byla tak mezi církvemi v Česku pokud jde o počet věřících na třetím místě za katolickou církví a Českobratrskou církví evangelickou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám