Hlavní obsah

Patočka: Anna nikdy neexistovala, je to Barbora

PRAHA

Třináctiletá Anna, kterou už jedenáctý den hledá policie, prý nikdy neexistovala. Tvrdí to přítel rodiny Jakub Patočka. V úterním písemném prohlášení sdělil, že za Annu se vydávala čtyřiatřicetiletá kolegyně Kateřiny Mauerové Barbora Škrlová. Patočkovi i policii to údajně řekla Kateřina Mauerová.

Článek

Patočka ani ostatní členové rodiny o konání Kateřiny prý nevěděli. O této variantě už několik dní spekulují média, policie v úterý oficiálně potvrdila, že se touto verzí případu zabývá. Podle Patočky věděla o pravé identitě pohřešované jen Kateřina Mauerová, která je podle něj duševně nemocná. Její sestra Klára je podezřelá z týrání syna.

Podezření, že dívka z rodinné fotografie Mauerových by nemusela být třináctiletá Anna, ale čtyřiatřicetiletá Barbora Škrlová, bývalá kolegyně jedné z Anniných současných příbuzných, policie prověřuje. Média o ní přitom už několik dní spekulují.

Kancelář prezidenta republiky v úterý také obdržela dopis, který má pocházet od Anny. "Fotokopie dopisu, který se tváří jako by ho psala Anička, skutečně dorazil do Kanceláře prezidenta republiky. Podpis ale chyběl. Předali jsme ho policii," řekl Právu vedoucí tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek.

Pochybnosti o totožnosti Anny

Anna, která předminulou sobotu zmizela z brněnského centra Klokánek a jejíž totožnost není známa, je stále nezvěstná. Policie už se zabývala i možností, že jde o dívku z Krnova, která se ztratila před deseti lety. [celá zpráva]

"Také díky zveřejněné fotografii (s dívkou) se přihlásilo několik svědků, kteří uvedli, že na fotografii je jiná osoba než Anička. Policisté se proto zabývají také touto informací, kterou se snaží ověřit," řekla v úterý jihomoravská policejní mluvčí. Po zmizelé dívce podle ní pátrají stovky policistů.

Barbora Škrlová pracovala od roku 2002 do letošního května v Domě dětí a mládeže Junior v dětském centru Paprsek, stejně jako Kateřina Mauerová.

"Od března jsem věděl o tom, že možná bude chtít ukončit pracovní poměr," uvedl ředitel Domu Karel Kincl. Doplnil, že další kroky včetně ukončení pracovního poměru Mauerové bude činit až pokud bude policií obviněna.

Soud, který svěřil domnělou Annu do péče Mauerové, mlčí

Dívku jménem Anna svěřil soudl letos v březnu do péče Kláře Mauerové podezřelé z týrání syna Ondřeje. Soudkyně Jaroslava Rezová tehdy mluvila jak s rodinou, tak s dívkou. K případu ale nyní nemůže poskytovat informace.

Její nadřízený, místopředseda brněnského krajského soudu Roman Kiš, se k novým okolnostem nechtěl vyjadřovat. "V době, kdy se případ rozhodoval, vše nasvědčovalo tomu, že Anna existuje a že o ni Mauerová má zájem," uvedl.

Kdo byl v Klokánku?

Anna se podle rodiny Mauerových nerada fotila. Snímek u lodi, kde je dívka s Klárou Mauerovou a jejími syny, je podle příbuzných jediný. Dívka na něm klopí oči, její podoba není jednoznačná.

Škrlová se mezitím podle některých médií před časem ztratila známým z očí a její telefon brala Kateřina Mauerová.

Údajná Anna byla převezena do Klokánku s dvěma syny Kláry Mauerové, mezi nimiž byl i týraný sedmiletý Ondřej. Ten musel být týden hospitalizován, protože utrpěl psychický šok.

Také Annu vyšetřili lékaři, podle nichž byla ve špatném psychickém stavu. Vedoucí Klokánku dokonce tvrdila, že by mohla spáchat sebevraždu a že jí při útěku oknem musel někdo pomoci. Anna o sobě mluvila v mužském rodě a přestože se o ní psalo jako o mentálně postižené nebo autistické dívce, z kreseb bylo patrné, že zná vysokoškolskou matematiku.

Předsedkyně Fondu ohrožených dětí, který provozuje Klokánka, Marie Vodičková uvedla, že takto celý příběh daleko víc zapadá. Dívka se podle ní chovala zvláštně. Pouze šeptala, měla sklopené oči a na hlavě naražený klobouk. "Jako by skutečně chtěla skrýt svoji identitu," popsala Vodičková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám