Hlavní obsah

Páteční zákaz kamiónů dali poslanci k ledu

– Praha
Právo, Jiří Novotný

Celoroční páteční zákaz jízd kamiónů již nemá šanci ve Sněmovně projít. Mnozí poslanci ODS se totiž po pádu vlády Mirka Topolánka obrátili k tomuto požadavku Strany zelených zády a proti je i ČSSD.

Foto: Novinky

Slunečné odpoledne na čerpací stanici. Ilustrační foto

Článek

„Pevnost koaličního sepětí už není taková, jaká byla před vyslovením nedůvěry vládě. Na projednání takových legislativních změn, jako je vládní návrh na prodloužení zákazu jízd kamiónů, není v této chvíli ve Sněmovně atmosféra,“ potvrdil Právu ministr dopravy Petr Bendl (ODS).

Poslanci ODS nemohou šéfovi zelených Martinu Bursíkovi zapomenout, že nechal netakticky ze své strany vyloučit Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou, které pak ve Sněmovně hlasovaly pro nedůvěru vládě. „Když se řekne kamióny, našim poslancům se hned vybaví Jakubková a Zubová,“ prohlásil ministr dopravy.

Bendl rozčílil Bursíka

Právě Bendl ovšem mezi poslanci v minulých týdnech lobboval, aby kvůli ekonomické krizi vládní návrh na prodloužení zákazu jízd kamiónů nepodpořili, a notně tím rozčílil Bursíka.

Podle platné právní úpravy nesmějí v ČR vozidla o hmotnosti nad 7,5 tuny v období od 1. července do 31. srpna na dálnice, rychlostní komunikace a silnice první třídy vždy v pátek od 17 do 21 hodin a v sobotu od 7 do 13 hodin. V neděli a o státních svátcích pak pro ně platí celoroční zákaz jízd od 13 do 22 hodin.

Topolánkova vláda loni podpořila Bursíkův požadavek, aby kamióny o hmotnosti nad 7,5 tuny nesměly po celý rok jezdit v pátek od 15 do 18 hodin a v neděli od 0 do 22 hodin. Zákaz se má navíc rozšířit na všechny silnice.

Ve Sněmovně ovšem tato vládní novela zákona o provozu na pozemních komunikacích čeká na první čtení už několik měsíců. Projednána nakonec nebyla ani na už skončené dubnové schůzi, ačkoli ji Sněmovna měla původně na programu.

Soc. dem. chtějí rakouský model

Proti tomu, aby se nad touto vládní novelou definitivně zavřely vody, jsou překvapivě sociální demokraté.

„Ztracená záležitost to není. Úprava jízd kamiónů je důležitá a Sněmovna by se tím měla zabývat v květnu,“ řekl Právu místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Roman Onderka.

Páteční zákaz jízd však ČSSD nepodpoří. „V případě platnosti vládního návrhu a pátečního zákazu od 15 do 18 hodin by se z Česka stal významný blok nákladní dopravy přímo ve středu Evropy a jedno velké parkoviště kamiónů, na což není naše současná dopravní infrastruktura ani zdaleka připravena,“ zdůvodňuje to Onderka.

ČSSD je proto pro rakouský model, který celoročně zakazuje jízdu kamiónům v sobotu od 15 do 24 hodin a v neděli a o státních svátcích od 0 do 22 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám