Hlavní obsah

ParoubTek: Majitel pozemků povolil technařům vstup

– PLZEŇ/PŘIMDA

Majitel pozemků ve středu povolil organizátorům víkendové technoparty ParoubTek vstup na louky u Mlýnce u Přimdy. "Povolil jsem jim ho bezúplatně na dobu pěti dnů," řekl Constantin Plesky z firmy Italinvest. Organizátoři dosud nejednali s policií, se starostou se sejdou v pátek ráno. Party v Mlýnci má začít v pátek odpoledne a skončit v neděli.

Článek

Účastníci chtějí vyjádřit nesouhlas se zásahem policie na červencovém CzechTeku, který se konal na stejném místě. "S jedním z organizátorů jsme telefonicky hovořili. S policií odmítl jednat. Tvrdil, že organizátoři tuto potřebu necítí," uvedla mluvčí západočeské policie Helena Malotinská. Podle ní skutečně tuto povinnost nemají.

Policie je připravena účastnit se jednání s organizátory, tak jako v Příchovicích u Plzně, kde se předminulý víkend uskutečnila podobná akce bez problémů.

Starosta Přimdy Jan Sopko řekl, že se s ním odpoledne telefonicky spojil jeden z organizátorů. "Domluvili jsme si na pátek ráno v 08:00 schůzku na městském úřadu. Přizvu k ní i policii," uvedl. Řekl, že mu organizátor do telefonu potvrdil, že jsou všechny náležitosti spojené s akcí zajištěny. Starosta tedy doufá, že se technoparty uskuteční v klidu. "V zásadě nejsem proti této akci, ale musíme si stanovit pravidla hry," uvedl.

"Žádná zvláštní bezpečnostní opatření zatím nechystáme, pořád si ověřujeme informace," dodala policejní mluvčí Malotinská.

Na hranicích klid

Cizinecká a pohraniční policie zatím nemá žádná hlášení z hraničních přechodů o tom, že by je překračovaly podezřelé osoby z jiných zemí. "Žádná zvláštní opatření neděláme. Pouze bychom u nich provedli důkladnou kontrolu zaměřenou na zbraně a drogy," řekla mluvčí oblastního ředitelství cizinecké policie Helena Fertšaková.

Jeden z vyznavačů technohudby potvrdil, že se akce opravdu připravuje. "Chystá se tam spousta lidí a soundsystémů," uvedl. Dodal, že party se měla původně jmenovat PleskyTek, ale poté převážil politicky orientovaný titul. "PleskyTek mělo být dvojsmyslné a mohlo být psáno také jako PlesKytek," dodal.

Technoparty CzechTek se uskutečnila na louce u Mlýnce 29. července, druhý den ji policie násilím ukončila. Zásah hájila tím, že účastníci poškodili přilehlé pozemky. Akci rozehnala pomocí slzného plynu a vodních děl. Na obou stranách byly desítky zraněných, na pozemcích vznikla škoda za půl milionu korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám