Hlavní obsah

Paroubek: z koalic v krajích radost nemám, ale budiž

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek nemá radost z koalic, které jeho strana po vítězných volbách v krajích vytváří. Je ale ochoten je připustit, budou-li fungovat. Paroubek v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce naznačil, že vzhledem k převaze ČSSD není velký rozdíl, zda jsou to koalice s občanskými demokraty či komunisty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce

Článek

„Nemám z toho žádnou velkou radost. Nedokázal jsem si ovšem představit, že 0DS půjde na naše programové priority," řekl předseda ČSSD v narážce na utváření některých koalic s komunisty. V pěti krajích ale ODS kývla na rušení poplatků v nemocnicích, a proto je podle něj přípustné s ní v krajích vládnout. ČSSD a ODS domluvily koalice v Jihomoravském a Jihočeském kraji a úmluva je na spadnutí také v Ústeckém kraji.

„Není to zrada, je to kompromis. Osobně bych volil jinou cestu ve všech krajích, neznám ale podrobnosti situace v nich, včetně osobních vztahů,“ dodal Paroubek s tím, že by například v Jihomoravském kraji neodsouval do opozice lidovce.

Petra a Jiří Paroubkovi se jejich psem před pořadem Otázky Václava Moravce (Foto: Petr Blahuš, Právo)

Bém: otevírá to cestu komunistům k moci

První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém Paroubka obvinil z otevírání cesty k převzetí moci komunisty. Zároveň obhajoval, proč šla v některých krajích se soc. dem. do koalice ODS. „Pro ODS jsou po debaklu ve volbách špatná a ještě horší řešení - mesaliance nebo otevření cesty komunistům,“ řekl. V tomto ohledu jsou podle něj i vzhledem ke specifikám v krajích koalice přípustné.

Paroubek zopakoval, že on by sice koalice nevolil, strašák komunismu ale odmítl. „Ty koalice pokud budou fungovat, dokážu se přes to přenést. Strašák komunisty, v době začlenění ČR do NATO a v době, kdy s přeháněním v Kremlu nesedí Brežněv, je přehánění, nějaká komunistická světová revoluce z krajů nehrozí,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám