Hlavní obsah

Paroubek vyzval Šloufa, aby kvůli Mrázkovi opustil ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval bývalého šéfa poradců expremiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa, aby opustil ČSSD, protože byl údajně v úzkém styku s organizovaným zločinem a umožňoval mu přístup do státní správy. Zeman Právu v pondělí řekl, že o kontaktech Šloufa se zavražděným kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem nic nevěděl.

Článek

Mrázek podle Paroubka Úřadu vlády dodal informace, které měly například vliv na privatizaci Komerční banky a České spořitelny. "Pan Šlouf nyní udržuje čilé kontakty s některými ministry za ODS a podle informací ČSSD je činný i ve vyjednávání o podpoře pro prezidenta Václava Klause v nadcházejících prezidentských volbách," uvedl.

Předseda sociálních demokratů vyzval občanské demokraty, kteří podle něj se Šloufem udržují kontakty, aby je přerušili a distancovali se od něj. V opačném případě by byli podle Paroubka podezřelí z napojení na organizovaný zločin.

Šlouf přiznal kontakty s Mrázkem v rozhovoru pro MF Dnes. Sedmačtyřicetilý Mrázek, který byl součástí vlivné podnikatelské skupiny ovládající například společnost Setuza, byl zavražděn neznámým pachatelem loni v lednu.

Zeman: Nic o tom nevím

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, který ze strany počátkem letošního roku vystoupil, řekl, že o Šloufových kontaktech s Mrázkem nic nevěděl. "Nikdy mě o tom neinformoval," uvedl Zeman.

Na otázku, zda pokládá za možné, aby Šlouf - jak uvedl Paroubek - nyní vyjednával podporu Václavu Klausovi pro prezidentskou volbu, Zeman reagoval: "Pane redaktore, vy se skutečně domníváte, že já mám odpovídat na otázky, které se týkají úplně jiné osoby? Chcete-li vědět, zda jsem věděl o tom, že údajně Miroslav Šlouf jedná s Mrázkem, jednoznačně vám odpovídám, že nevěděl. A to je jediné, co se týká mě, na všechno ostatní se zeptejte Miroslava Šloufa."

Klaus Zemana navštívil v polovině září v jeho bydlišti v Novém Veselí na Vysočině. Zeman poté řekl, že Klause považuje za dobrého prezidenta.

Podle Šloufa má Paroubek "máslo na hlavě"

Šlouf Právu sdělil, že z ČSSD vystupovat nehodlá, protože je jen řadovým členem. Pokud se ho bude chtít jeho mateřská organizace na něco zeptat, rád prý odpoví. "Pan Paroubek by se měl zamyslet především sám nad sebou. Myslím, že kdyby by schopen sebereflexe, tak vstávaje, lehaje méně přemýšlí nad Šloufem a více o svojí mladé pěkné milence," řekl Právu Šlouf.

Svým názorem na Paroubka se Šlouf netají. "Je to blázen, má sám máslo na hlavě, tři kila a bude někoho vyzývat, aby odněkud vystoupil," prohlásil. Zdůraznil, že za léta svého působení v politice nebyl z ničeho obviněn, natož obžalován. "A vůbec už jsem nestál nikdy u soudu," uvedl.

Podporu Klause nepopřel

Šlouf nepopírá, že s Mrázkem některé věci konzultoval, stýkal se však prý s ním maximálně třikrát ročně. Odmítl také, že by se kvůli Mrázkovi stýkal s bývalým ředitelem bezpečnostního odboru Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Martinem Hejlem.

 "Jestli si tam povídali (Mrázek) s Hejlem? Hejla já jsem považoval za dost komplikovanou figuru, když to řeknu mírně. A taky jsem se s ním nikdy nestýkal. Viděl jsem ho prakticky jednou. To já nemohu na ty věci dosáhnout. Ale přeze mě věci k BIS ani k organizovanému zločinu (...) na Úřad vlády vůbec nechodily," uvedl Šlouf.

Šlouf vlastně neodmítl Paroubkovy informace, že by se pokoušel vyjednat hlasy pro Klausovo znovuzvolení. "To, že Klaus má přátelské vztahy se Zemanem a já jsem pomohl zorganizovat návštěvu, no, jakou to má souvislost?" smál se do telefonu Šlouf na otázku po shánění podpory Klausovi.

Reklama

Související články

Šlouf opustil funkce v ČSSD

Miroslav Šlouf, dlouholetý spolupracovník expremiéra Miloše Zemana, se rozhodl kvůli situaci v sociální demokracii opustit všechny stranické funkce. Ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám