Hlavní obsah

Paroubek: Topolánek se politicky ničí sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek reagoval na slova předsedy ODS Mirka Topolánka, že se ho snaží politicky zničit. Paroubek řekl, že Topolánka ani ničit nemusí, protože to dělá on sám.

Článek

Nynější spory se rozhořely kvůli tzv. kauze VAE, firmy, která si půjčila od První městské banky peníze a ne všechny splatila.

Sociální demokracii neuspokojilo středeční vystoupení premiéra Mirka Topolánka (ODS), během kterého se pokusil vysvětlit některé nesrovnalosti ohledně nesplaceného dluhu firmy VAE, v níž působil. ČSSD tvrdí, že Topolánek obdržel všimné dva a půl miliónu korun od firmy Eltodo, která pohledávku převzala a zrušila zástavní právo na akcie VAE. Jen díky tomu je mohl předseda ODS prodat.

"Před tím, než společnost Eltodo zrušila zástavní právo na akcie VAE v majetku pana Topolánka a než zničila směnku, byla hodnota těchto akcií z pozice pana Topolánka nulová, neboť s nimi nemohl nakládat a zhodnotit je," stojí ve stanovisku ČSSD, které Novinkám poskytl mluvčí Zdeněk Rýpar.

Podle sociálních demokratů bylo pro firmu Eltodo z ekonomického hlediska nevýhodné, aby snižovala zajištění své pohledávky zrušením zástavního práva a zničením směnky. Logičtější by prý bylo, kdyby své prostředky rázně vymáhala. "Jediný viditelný důvod, proč jednala tak, jak jednala, je snaha zavázat si politika Mirka Topolánka a potažmo ODS. Problémem pana Topolánka je, že tuto úlitbu přijal a podle nás ani není podstatné, zda za ni poskytl nějaké plnění či neposkytl," tvrdí ČSSD ve svém prohlášení.

Topolánek: ČSSD se mě chce zbavit

Topolánek ve středu zopakoval, že v době, kdy prodával akcie VAE, nebyly už zastavené. Zároveň prohlásil, že za kauzou vidí politické zadání ČSSD, která ho prý chce odstranit z čela ODS. [celá zpráva]

Firma VAE, ve které měl Topolánek čtvrtinový podíl, si v roce 1999 půjčila u První městské banky 67,5 miliónu, po splacení 53 miliónů už ale nebyla schopna se dál s dluhem vypořádávat. Po krachu První městské banky přešly v prosinci 2000 její pohledávky na hlavní město Prahu. Dluh VAE převzal magistrát v ceně 11,9 miliónu korun a následně prodal pohledávku firmě BB Cash za 5,5 miliónu korun. Nakonec od BB Cash pohledávku získala společnost Eltodo, která s VAE spolupracovala na energetických zakázkách.

Kdyby podle Topolánka bylo na pohledávkách jeho firmy něco špatného, měla to odhalit První městská banka, ve které byl předsedou dozorčí rady Jiří Paroubek. "Kdyby měl sebemenší podezření, určitě by zasáhl," konstatoval Topolánek na Paroubkovu adresu.

ČSSD ale tvrdí: "S ohledem na charakter činnosti dozorčí rady v bance nemohl Jiří Paroubek celý úvěrový obchod s VAE vůbec ovlivnit. Navíc původní úvěr byl dokonce poskytnut v roce 1998, tedy před tím, než se Jiří Paroubek vůbec dostal do jakékoliv funkce v První městské bance."

Paroubek: Topolánek se diskredituje sám

Paroubek ve čtvrtek odmítl, že by se snažil předsedu ODS politicky zničit. "Pan Topolánek je domýšlivý. Jeho není potřeba zničit, protože on se zničil svým postupem ve věci úvěru VAE sám," sdělil Paroubek.

Řekl, že o velkou koalici s ODS nemá zájem, v úvahu přichází jen menšinová vláda ČSSD opřená o většinu ve Sněmovně. Paroubek však má k dispozici jen poslance vlastní strany a KSČM.

Reklama

Související články

Paroubek vyzval Topolánka k rezignaci

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v nové opoziční poloze zabydlel velmi rychle a nekompromisně se pustil do svého hlavního politického soupeře, úřadujícího...

Výběr článků

Načítám