Hlavní obsah

Paroubek si chce ČSSD zavázat, že nepodpoří Klause

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek bude po poslancích a senátorech své strany požadovat slib, že v tajné volbě prezidenta v roce 2008 nebudou podporovat nynější hlavu státu Václava Klause. V sobotu také řekl, že chce proti Klausovi vyslat nadstranického kandidáta s širší politickou podporou. Žádná jména ale nezazněla.

Článek

"Pokud s touto politikou nebude většina delegátů souhlasit, tak by si musela najít jiného předsedu strany," řekl šéf ČSSD k případné podpoře kandidátů. Na sjezdu chce prosadit usnesení, které by všech 84 zákonodárců strany zavazovalo, že v tajné volbě Klause nepodpoří.

Prezidenta volí poslanci a senátoři na společné schůzi. ČSSD má s "neposlušností" svých poslanců při tajném hlasování zkušenosti z volby prezidenta v roce 2003. Tehdejší kandidát strany Miloš Zeman nedostal podporu všech zákonodárců.

Klaus se bude ucházet o druhý, a tudíž poslední mandát. Protikandidáta zatím nemá. ČSSD se dříve nechala slyšet, že by ráda v této funkci viděla ženu. Zazněla ale i jména expremiéra a eurokomisaře Vladimíra Špidly nebo bývalého ministra Jiřího Dienstbiera. Zatímco Špidla kandidaturu odmítl, Dienstbier ji nevyloučil. [celá zpráva] Případnou kandidaturu odmítla i exministryně Petra Buzková a také bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Nejsilnější opoziční strana chce během jara stanovit kritéria a teprve na jejich základě vybrat svého favorita na Hrad. "S velkou pravděpodobností hraničící s jistotou to bude kandidát, na kterém se dokážeme shodnout s ostatními politickými stranami," uvedl Paroubek. Chce s nimi jednat v dubnu a v květnu.

Dohodu chce hledat nejen s komunisty a se zelenými, nevylučuje ani podporu části KDU-ČSL, nezávislých senátorů i jednotlivců z ODS. "To vylučuje vyhraněně stranického kandidáta... To by byla politická hloupost, to od ČSSD nečekejte," prohlásil Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám