Hlavní obsah

Paroubek se pustil do Tvrdíka kvůli hodnocení příčin výsledku voleb

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odstupující šéf ČSSD Jiří Paroubek si v nejnovějším vydání vnitrostranického bulletinu vyřizuje účty. Pustil se do svého letitého spojence, manažera volební kampaně Jaroslava Tvrdíka, a to kvůli prohlášení, že volební porážku ČSSD mohly způsobit televizní duely Paroubka s lídrem ODS Petrem Nečasem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Končící vládce Lidového domu zároveň označil hejtmany Miladu Emmerovou a Jaroslava Palase za zhrzené kritiky.

Paroubek si vyřizuje účty v závěru bulletinu, ve kterém bilancuje své působení v čele strany. Nejprve oznamuje, že po volbách systematicky odmítá poskytovat rozhovory médiím. Následuje atak na kritiky Emmerovou a Palase.

„Proto nereaguji např. na trapná slova M. Emmerové či J. Palase, kteří nepřekonali ani po letech svou zhrzenost. Jeden z nich byl z mé vlády odejit, druhý se jejím členem nestal (z kontroverzních tendrů za jeho ministrování se Lesy ČR nevzpamatovaly dodnes),“ píše Paroubek členům ČSSD. Právě Emmerová neskrývala radost nad Paroubkovým koncem.

Mrzí mě slova J. Tvrdíka, který začíná hledat viníka volební porážky v mých duelech s P. Nečasem. Po čtvrteční debatě v ČT dokonce ani pravicová média nedokázala výkon P. Nečase prohlásit za jeho vítězství.
Jiří Paroubek

Tvrdíkova kritika prý překročila rámec

Paroubka zklamal i jeho dlouholetý spojenec Tvrdík. Končící lídr ČSSD odmítá, že by za faktickou porážkou jeho strany byly jeho televizní duely s Nečasem.

„Mrzí mě slova J. Tvrdíka, který začíná hledat viníka volební porážky v mých duelech s P. Nečasem. Po čtvrteční debatě v ČT dokonce ani pravicová média nedokázala výkon P. Nečase prohlásit za jeho vítězství. J. Tvrdík jde tedy dokonce za rámec toho, co říkají pravicová média,“ pustil se Paroubek do volebního manažera.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek, manažer volební kampaně soc. dem. Jaroslav Tvrdík a místopředseda strany Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Paroubek také členům ČSSD oznámil, co nyní hodlá dělat. Pochválil se při té příležitosti, kolik dostal preferenčních hlasů.

„Já osobně se budu jako řadový poslanec (za Ústecký kraj – připomenu, že podílem preferenčních hlasů k počtu voličů své strany jsem na třetím místě mezi nově zvolenými poslanci za K. Schwarzenbergem a R. Johnem a Ústecký kraj je pro ČSSD svým volebním výsledkem na 2. místě mezi kraji) dál prát za prosazování programu a politiky ČSSD a své zkušenosti opět napnu ve prospěch příštího úspěchu ČSSD,“ uvedl.

Paroubek: Lidé podlehli manipulaci

Končící lídr strany valnou část bulletinu věnoval hodnocení povolební situace a radám. Přiznává, že výsledek voleb není takový, jak očekával, a proto se rozhodl rezignovat. „Jsem přesvědčen, že to je řešení dobré pro další budoucnost ČSSD,“ uvedl Paroubek. Následuje výčet toho, co se podle Paroubka pod jeho vedením soc. dem. podařilo. Nechybí kritika Topolánkovy vlády.

Paroubek se v bulletinu také vyznal, že pro něj osobně je největším zklamáním z těchto voleb, že „lidé podlehli manipulaci a pravděpodobně pod dojmem strachu z údajně hrozícího bankrotu, který šířila média, podpořili ve volbách ty, kteří se v posledních letech ukázali jako špatní hospodáři“.

Podle Paroubka nebyla ČSSD schopna „manipulaci“ čelit a stála proti všem. Výsledek voleb pro soc. dem. je podle něj proto zázrakem: „A je otázkou, zda vítězství ve volbách, byť slabé, není v tomto ohledu ještě zázrakem“.

Hlavní soupeř? Média

Paroubek si neodpustil ani atak vůči médiím, která byla podle něj největším soupeřem. „Tím naším hlavním soupeřem nebyli ovšem naši političtí soupeři, ale pravicová média, která v plném rozsahu přebrala volební agendu pravicových stran za svou. Často se v útocích na ČSSD a na mě osobně dostávala média až do delirického stavu,“ míní Paroubek.

Končící předseda se také domnívá, že na vynášení soudů a hledání viníků, kdo zavinil volební debakl, je ještě příliš brzy. „Říkám to proto, že to nejhorší pro budoucnost ČSSD by v této situaci bylo, abychom zopakovali vnitřní hádky a krizi z let 2004 až 2005,“ uvedl Paroubek a doplnil: „Nesme výhru, která nám nedává žádný politický prostor, mužně a důstojně.“

Reklama

Výběr článků

Načítám