Hlavní obsah

Paroubek s Topolánkem se přeli o daně i o Ratha

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další očekávaný souboj vůdčích postav dvou nejsilnějších politických stran, premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) a šéfa ODS Mirka Topolánka, přinesla nedělní debata České televize (ČT). Dva nesmiřitelní sokové se před zraky televizních diváků hádali o daňovém systému, o situaci ve zdravotnictví, vyčítali si dokonce i zahraniční cesty.

Článek

Premiér Paroubek na úvod diskuse podotkl, že Topolánek je poslední dobou "poněkud neviditelný". Předseda občanských demokratů kontroval výčtem zemí, které Paroubek v poslední době navštívil. Pochlubil se, že sám se v Izraeli setkal například s veteránem tamní politiky Šimonem Peresem. Navzájem si přitom předsedové ČSSD a ODS předhazovali, kdo více prospívá prestiži ČR v zahraničí.

"Zvykl jsem si, že debaty s Jiřím Paroubkem jsou málokdy o argumentech," tvrdil Topolánek. "Pro mě je premiér jen dalším ze soupeřů, kteří přicházejí jako alegorické vozy," naznačil Topolánek krátké premiérství bývalých vůdců soc. dem. Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse. 

Topolánek strašil vysokými daněmi a zadlužením

Po úvodní přestřelce následovala debata o daních. "Kdyby soc. dem. nebyla pod naším tlakem, tak máme DPH ve výši 25 procent stejně jako ve Švédsku," tvrdil Topolánek.

Podle Paroubka by daňový systém, který navrhuje ODS, vedl ke státnímu bankrotu. "Reformy ODS by rozvrátily státní finance," řekl Paroubek s tím, že například uvažovaná nulová daň na potraviny by připravila státní rozpočet o 44 miliard korun. Podle Paroubka je navíc nepravděpodobné, že by s nulovou daní na některé zboží souhlasily ostatní členské země EU.

"Přivedli jste zemi k zadlužení, které tady nebylo nikdy v historii," hřímal Topolánek. "Míra zadluženosti v poměru k HDP klesá pane předsedo," odpověděl mu premiér.

Spíše než o zdravotnictví se hovořilo o Rathovi

Při diskusi o zdravotnictví často padalo jméno ministra zdravotnictvé Davida Ratha (za ČSSD)." Již dříve jsem řekl, že instalace doktora Ratha na ministerstvo je vaše velká personální chyba. Děkuji za ni, je to několik procent pro ODS ve volbách," ironicky prohlásil šéf občanských demokratů. "Rath je odborník, který má odvahu situaci v resortu řešit," řekl předseda vlády.  "Výrok pana Topolánka chápu spíše jako jeho trik," dodal Paroubek.

Podle Topolánka Rath "destabilizoval situaci ve zdravotnictví, nyní jsou nespokojeni všichni". Paroubek naopak zdůraznil, že dluh VZP klesl pod osm miliard korun a podařilo se prosadit nárůst plateb zdravotním pojišťovnám.

Anketa

Kdo byl vítězem nedělní debaty na ČT?
Jiří Paroubek (ČSSD)
36,6 %
Mirek Topolánek (ODS)
63,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6758 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám