Hlavní obsah

Paroubek: Petra lže, sama se pohybovala v kriminálním prostředí

Novinky, zpe, kub, ok

Expremiér a někdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek v pátek odsoudil vážná obvinění, které vůči jeho osobě vznesla jeho manželka Petra, s níž se rozvádí. Ta ve čtvrtek obvinila Paroubka z toho, že měl nelegální miliónové příjmy. Bývalý premiér v prohlášení uvedl, že se sama pohybovala v kriminálním prostředí a lže.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Paroubková s manželem. Archivní foto.

Článek

„Vyslechl jsem závažná vyjádření mé budoucí bývalé manželky Petry o mé údajné trestné činnosti. Podobně jako před rokem v seriálu svých rozhovorů v bulvárech věnovaných mé osobě byl její rozhovor plný zloby a lží. Prostě se nevyrovnala s naším rozchodem, i když paradoxně byl z její iniciativy. Je mi to líto,“ napsal Paroubek na názorovém serveru Vaše věc, který v minulosti sám založil.

Paroubková ve čtvrtek na serveru Seznam Zprávy prohlásila, že její muž, od něhož před rokem a půl odešla, měl miliónové nelegální příjmy. Paroubek ji na to konto vyzval, aby předložila důkazy o jeho údajné trestné činnosti policii.

Podle expremiéra se nicméně jedná o účelový útok, který přichází šest týdnů před volbami do Senátu. Paroubek do horní komory kandiduje v Ostravě-městě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jiří Paroubek spolu s předsedkyní ostravské organizace ČSSD Janou Vajdíkovou a místopředsedou Adamem Rykalou

Expremiér se do manželky pustil kvůli tomu, že od září 2017 do konce června 2018 úzce spolupracovala s Tomášem Horáčkem, který byl v červnu obviněn v souvislosti s manipulací veřejných zakázek ve zdravotnictví. [celá zpráva]

„Tento muž připravil veřejné rozpočty podle zpráv z médií o stamilióny korun. Musím, bohužel, konstatovat, že Petra se pohybovala po tři čtvrtě roku až do zatčení Horáčka v kriminálním prostředí,“ napsal Paroubek.

Policie a žalobci: Taková tvrzení se prověřují

Policie se nicméně slovy Paroubkové bude zabývat, i když se na ni sama neobrátí. Závažné informace naznačující trestnou činnost, které zazní v médiích, prověřují jak policisté, tak státní zastupitelství. Obě instituce mají vlastní monitoring tisku a internetu.

Musí se řešit rovněž místní a věcná příslušnost případu, tedy ve kterém městě a který útvar má případ vyšetřovat. V případě zmínek o Paroubkových údajných nelegálních miliónech by to měla být pražská policie.

Žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek Novinkám sdělil, že se k rozhovoru zveřejněném na serveru Seznam Zprávy ještě nedostal, každopádně na něj čeká v monitoringu. „Jestli je tam důvodné podezření, tak přijmu nějaká opatření,“ řekl Lelek.

V praxi to pro něj znamená, že případ pošle kriminalistům. „Policie koná buď v režimu šetření před zahájením úkonů trestního řízení, a pakliže je to něco relevantního už samo o sobě, tak se řízení zahájí rovnou,“ upřesnil.

Prezidium: Konkrétní případy nekomentujeme

Vzhledem k povaze závažných tvrzení o miliónech, která Paroubková pronesla, může případ dostat na stůl také celorepubliková Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Z vyjádření jejího mluvčího Jaroslava Ibeheje vyplývá, že podobnými případy se policie zabývat musí.

„Pokud se v médiích objeví informace o možném spáchání trestného činu, policie se z úřední povinnosti věcí zabývá,“ napsal Novinkám.

Jestli se vážnými obviněními Paroubkové již nějaký justiční orgán zabývá, policie nepotvrdila. „Policie České republiky zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá, či naopak nezabývá,“ sdělila v pátek Novinkám mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám